2024.04.20, Szombat

Idegméreg végzett a sassal

2016.06.08. 14:00

Hirdetés

Bebizonyosodott, hogy egy rendkívül erős és gyorsan ható idegméreg, az Európai Unióban 2008-ban betiltott karbofurán okozta a webkamerán figyelt rétisas család hímjének halálát.

Korábban mi is megírtuk, hogy május 2-án értesítették a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrét, hogy a nemzeti park területén bekamerázott rétisasfészek közelében elhullott sastetemet találtak. Sajnos hamar bebizonyosodott, hogy a megfigyelt fészek hím egyede pusztult el, és ezzel veszélybe került az akkor még éppen csak kitollasodott fióka élete is.

Ekkora volt a fióka, mikor elpusztult az apja május elején

A szakemberek véleménye szerint a pusztulás okaként nem volt kizárható a mérgezés, de ez csak az állatorvosi vizsgálat után bizonyosodhatott be.

Sajnos a laboratóriumi vizsgálatok ezt igazolták. Ráadásul a madár szervezetében karbofuránt találtak, ami egy erős, nagyon gyorsan ható idegméreg, használatát és forgalmazását az Európai Unió 2008-ban betiltotta - kaptunk tájékoztatást a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságtól.

Rendkívül sajnálatos és aggasztó, hogy vannak olyan emberek, akik csaliként karbofuránnal mérgezett húst tesznek ki. A szer néhány grammja már megölhet egy embert, a granulátum egyetlen kis szemcséje végez egy madárral. A megmérgezett állatok pedig kínok kínjával pusztulnak el.

Rétisas (Haliaeetus albicilla)

A mérgezések okait leginkább csak találgatni lehet. Egyes feltételezések szerint vadászok látnak konkurenciát a ragadozókban. Ezt a teóriát látszik alátámasztani az a tény is, miszerint majdnem minden tetemet valamilyen vadászati létesítmény (etető, les, magasles) közelében találnak. De hallani olyan esetről is, hogy valaki a tyúkjait félti a ragadozómadaraktól, ezért helyez ki mérgezett csalit.

A szakemberek a hím rétisas pusztulása óta figyelemmel kísérik a sasfióka fejlődését. A tojó szerencsére egyedül is boldogul az etetésével, a fióka szépen növekszik, korának megfelelő fejlettségű. Jelenleg már a szárnyait próbálgatja, első kirepülésére készül.

A rétisas család mindennapi életét február óta lehet követni az interneten. Az élő közvetítésbe eddig több mint 394 ezren kapcsolódtak be, a fészeknek pedig már 260 rendszeres nézője is van.

A sasfióka már ilyen szép nagyra cseperedett

Galéria

Egyébrétisasmérgezéskarbofuránidegméreg

Ajánló