2024.04.26, Péntek
Épül, szépül Kiskunfélegyháza

Épül, szépül Kiskunfélegyháza

kiskunfelegyhaza.hu

2019.06.01. 13:15

Mivel nagyon sokan érdeklődnek a Zöldváros munkálataival kapcsolatban, Csányi József polgármester rövid tájékoztatást adott, hogy hol is tartanak.

Hirdetés

A projekt a tervek szerint zajlik, sehol nincs késlekedés. Egyre több helyszínen a bontást már az építés váltotta fel. Augusztus végére – szeptember elejére az összes területen befejeződnek az építési munkák és az azokkal járó kellemetlenségek. Szeptembertől indulnak a növénytelepítések, melyek során félmillió új növényt ültetnek el. Ennek ékköveként és a projekt lezárásaként októberben a lombhullatási időszakban érkeznek az új fák. A legnagyobbakat Hollandiából szállítjuk Félegyházára. Júniusban utazik a kertészmérnökökből álló szakmai csapat a holland faiskolába, hogy az ottani többezres állományból fajtánként egyedileg kiválasszák melyik pontosan hová kerül.

A piaccsarnok új vázszerkezete és bevilágítása elkészült. Minden egyes asztalhoz külön áramforrás lesz, így egyedileg is meg tudják majd oldani az árusok a hűtést. Tegnap az új bejárati kapuk díszítőelemeit rakták a helyükre.

A Constantinum és az Ótemplom közötti új térről elbontottuk a régi betonoszlopokat, itt az úttest meg lesz emelve a térrel egy szintre. Jelenleg a burkolatépítéshez szükséges tereprendezés zajlik.

Az Ótemplom és a Hattyúház előtti két szökőkút földalatti betonelemei május 30-án megérkeztek kamionnal.

A Zeneiskola irányából megkezdődött a Petőfi tér burkolatának lerakása. Az erről szóló képen már kirajzolódik a formai játékosság, valamint hogy az antracit és sárga térkövek mellé Olaszországból ideszállított porfírkövekkel tesszük még változatosabbá a látképet. Hasonló látványvilággal a Szent István templom előtt találkozhatnak.

Jelenleg az Albán pékségnél és a DM előtt, valamint a volt helyőrségi klubnál építik az új ülőfalakat. Ezeket már több helyen láthatják a Petőfi téren. A falak ízléses mészkőburkolatot kapnak majd, a tetejük pedig fával lesz borítva. Hasonló lesz, mint a Gimnázium előtti rész, csak még annál is szebb.

A Szent János téren is az új térburkolatot rakják. Ez a tér is teljesen megújul és egységesen illeszkedik majd az új városképbe.

A Kossuth utca Szeged felőli részén a közműárkokat ássák. Ebben fut majd minden, de legfőképp az új öntözőrendszer, amely a Kórháztól az Ótemplomig terjed. Öntözővíznek a kórház úgynevezett szürkevizét használjuk. Ez leegyszerűsítve az a kútvíz, amellyel a termálvizet hűtjük. Ez nem érintkezik a gyógyvízzel, hanem hőcserélőkön keresztül hűti le a vizet. Eddig szabadon elfolyt a csatornákban, ősztől pedig az új növényeinket öntözzük vele.

Az új játszóterek játszószközeinek gyártását megkezdték, ezeket a nyár közepétől folyamatosan telepítik majd az új parkokba. Akit érdekel a látványvilág a www.ilonamalom.hu címen tájékozódhat.

 

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaZöld város projekt