2024.04.25, Csütörtök

Kiemelt szerephez jut Félegyháza a Magyar Honvédség fejlesztésében

kiskunfelegyhaza.hu

2018.06.28. 15:00

Soha nem látott öszeget szán jövő évi költségvetésben a hazánk védelmére önállóan is képes honvédség létrehozására a kormány. E folyamat szerves része az a Kiskunfélegyházán felépített gyár, amely a jövő évtől teljes kapacitásban megkezdi a kézifegyergyártást, immár hazai alapokra helyezve a magyar katonák egyéni fegyverzeti ellátását. Ezt a hétvégén jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Hirdetés

Az eddig szigorú titoktartás mellett előkészített, Félegyháza számára kiemelt jelentőségű fejlesztés részleteiről június 25-én, hétfőn tartott sajtótájékoztatót Csányi József polgármester, aki hangsúlyozta, hogy a beruházás helyszíneként Félegyháza honvédelmi hagyományai révén került a döntéshozók látókörébe.

– A csarnok elkészült, az ott dolgozó állomány jelentős részének a kiképzése, betanítása megtörtént. Bizonyos fázisokat már végeznek, és a gyártósorok telepítése után a jövő évtől teljes kapacitással Magyarországon, magyar hadiiparral kívánják megvalósítani a kézifegyvergyártást – mondta el a polgármester hozzátéve, hogy a fegyvereket a cseh Ceská Zbrojovka licensze alapján állítják elő.

– A rendszerváltást megelőzően Magyar Honvédség az egyik legjelentősebb munkáltató volt Kiskunfélegyházán. Az akkor itt állomásozó állomány többségében a laktanya bezárását követően is a városban maradt, így napjainkig a lakosság jelentős részét képezik a honvédség volt tisztjei, tiszthelyettesei és családtagjaik. De ennél is korábbra kell visszatekinteni, ha Félegyháza történelmében a katonai múlt nyomait keressük. Gondoljunk csak városunk nagy szülöttjeire: Petőfi Sándorra, a szabadságharc egyik vezéralakjára, Boczonádi Szabó József altábornagyra, a Ludovika Akadémia első parancsnokára, vagy dr. Magyari Béla ezredes, kiképzett űrhajósra!

E hagyományoknak fontos szerepe volt abban, hogy másfél évvel ezelőtt megkeresték a városvezetést, és megkezdődhettek az egyeztetések arról, hogy milyen szerep juthat Félegyházának a Magyar Honvédség stratégiai megerősítésében, nevezetesen a kézi fegyverek gyártásának új bázisaként. 2017-ben sikerült kialakítani a gyártócsarnokot, és megkezdődött a személyi állomány felvétele, képzése. Az új gyár 150 magasan képzett szakembernek nyújt munkalehetőséget.

 

 

A polgármester a beruházás kapcsán felidézte azokat a gazdasági veszteségeket, amelyeket Félegyháza a rendszerváltást követően szenvedett el, és – főleg munkahelyek vonatkozásában – a mai napig nem tudott kiheverni. Mint mondta, a Magyar Honvédség gyártóbázisával új színt, új termelőtevékenységet hozott Félegyházára, ráadásul nemrégiben további két multinacionális cég vásárolt területet a városban, és tervez munkahelyteremtő beruházást. (Ezekről később ígér bővebb információt a polgármester.)

Csányi József végezetül arra emlékeztette a sajtó jelenlévő képviselőit, hogy az ötéves önkormányzati ciklusra polgármesteri programjában ígért 500 új munkahely máris jelentősen túlteljesült.

– A városvezetés gazdaságfejlesztő szemléletének és az itt dolgozó, termelő vállalkozások sikereinek együttes következménye ez a közösen elért eredmény. Egy folyamat reményteljes kezdete ez, aminek közvetett hatásai érzékelhetők Félegyházán az iparűzési adó bevételek növekedésében, az új ingatlanok iránti fokozott keresletben, a bölcsődei és óvodai csoportok bővülésében, a helyben elköltött javak gyarapodásában, a vendéglátás, kereskedelem fellendülésében. Hiszem, hogy belátható időn belül kézzelfogható sikereket tudunk elérni annak a mintegy 3 ezer félegyházi munkavállalónak a helyben tartásában is, akik jelenleg főleg Félegyháza és Kecskemét között ingáznak, és a talán azok hazacsábításában is, akik más városokban, netán idegen országokban vállaltak munkát. Nagy álmom, hogy Félegyháza képes legyen olyan vonzó jövőképet nyújtani a fiataloknak, amiért képzettségük megszerzése után érdemes visszatérniük szülővárosukba.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter témában adott interjúja elérhető a következő linken:   

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/06/24/jelentos-fejlesztesek-indulnak-meg-a-magyar-honvedsegben

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaBács-Kiskun megyeMagyar Honvédségfegyvergyártásfegyverzeti ellátáskatonák