2024.04.26, Péntek
A megújult sportcentrumban a régi varázslat támadt fel Tiszakécskén
képek: Dernovics Tamás

A megújult sportcentrumban a régi varázslat támadt fel Tiszakécskén

bacsmegye.hu

2017.07.29. 00:16

A másfél milliárdos beruházásban megújult sportcentrum az egészségmegőrzést és a kisváros hírnevének megteremtését egyaránt szolgálja. Utóbbihoz a húsz évvel ezelőtti NB I-es bravúr főszereplői újra megadták az irányt – Fradi-veréssel és tornagyőzelemmel.

Hirdetés

A település egyik legemblematikusabb helyeként méltatta a felújított sportcentrumot Tiszakécske polgármestere. A komplexum pénteki átadóján Tóth János hangsúlyozta, a létesítmény a sportolóknak és a diákoknak egyaránt új lehetőséget teremt.

A képre kattintva galéria nyílik - fotók: Dernovics Tamás


A köszöntőn kiderült, a sporttelep másfél milliárd forintos forrásból, TAO-támogatással, illetve 500 millió forintos önkormányzati forrásból újult meg.


A szőlő helyét a sport vette át

Kovács Ernő, kormánymegbízott beszédében elmesélte, kisgyerekként még részt vett a terület megtisztításában, amiről a 60-as években döntötték el, hogy sportterületté váljon. „Úgy gondolom, a közeli temetőben nyugvó kécskei gazdák is megbocsátják nekünk, hogy a szőlő helyét a sport vette át, mert utóbbi jól illeszkedik Tiszakécske egészségügyi stratégiájába.”

A kormánymegbízott hozzátette, a sport nem csak az egészségügy, hanem amiatt is fontos, hogy általa rangot vívjon ki magának a kisváros. Említette a focicsapat 1997-es feljutását az NB I-be, de azt is érdemként jelölte meg, hogy a mostani gárda a harmadosztályba (NB III) való feljutás után ősztől a megye egyetlen NB-s együtteseként állhat majd helyt.

Egy versidézettel méltatta a Duna Aszfalt Kft. jelen levő vezetőit az építőipari cég várost támogató tevékenységeiért, akárcsak a tiszakécskei polgármestert, aki a lánya esküvőjének napján is megtisztelte a jelenlétével az avatást.


Regionális sportközponttá válhat a település

„Látva ezt a gyönyörű sporttelepet, kicsit elfacsarodik az ember szíve, remélem, nemsoká a kecskeméti komplexum is ilyen lesz” – kezdte beszédét Zombor Gábor, országgyűlési képviselő. Kecskemét korábbi polgármestere megjegyezte, a helyi egyesületben immár 150 utánpótláskorú labdarúgó játszik, bízik benne, hogy a település hamarosan a régió sportközpontjává válik.

„Szükség van arra, hogy minél több fiatal sportoljon megfelelő körülmények között. Ehhez Magyarország Európában egyedülálló módon egy olyan rendszert indított el, amiben az önkormányzati, az állami és a vállalkozói jövedelmeket próbálja becsatornázni a sportfejlesztésekbe” – utalt a TAO rendszerére a képviselő. Hozzátette, szerencsére számos cég mutatott hajlandóságot arra, hogy ebben az összefogásban részt vegyen, erre példa a Duna Aszfalt, mely döntően finanszírozta kécskei sportcentrum fejlesztését.

A köszöntők után a sportlétesítményt Jávorka Lajos a katolikus, míg Máté Csaba Sándor a református egyház nevében szentelte meg.


Volt válogatott focisták ellen bizonyítottak a hazaiak

A megnyitó után a Tiszakécske és a Ferencváros öregfiúk-csapata csapott össze. A Fradiban olyan legendák jutottak szerephez, mint a korábbi válogatott Fischer Pál, Nyilas Elek, Keller József, Dzurják József vagy Szeiler József. A tiszakécskei együttesben pályára lépett az 1997-ben a Diósgyőr ellen a város történetének első NB I-es gólját szerző Molnár István, a kispadon az akkori csapatot az NB I-be juttató Szurgent Lajos ült.

Az NB I első két tiszakécskei gólja: Molnár István lövése és Balla Mihály parádés emelése


A korábbi kécskei élvonalbeli játékosok közül Török László, Izsák József, Marcel Cimpian, Balla László, Barna Zsolt, Bánföldi Zoltán és Bagi István is ott volt a gyepen, és sikerült is visszavarázsolniuk a régi idők hangulatát, miután 2-0-ra legyőzték a Fradi korábbi klasszisait, akik közt a BL-ben is szerepelt játékosok is voltak.

 

A kécskeiek lendületben maradtak, és miután a színészválogatottat is legyőzték, tornagyőzelemmel ünnepelték az új sporttelep megnyitóját, amit a négyszeres freestyle-világbajnok Szász Kitti bemutatója, valamint Rekop György humorista előadása színesített. A rendezvényt az Edda Művek koncertje zárta.

Galéria

VíkendTiszakécske