2024.04.24, Szerda
Száz milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet Bács-Kiskunba
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Száz milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet Bács-Kiskunba

MTI

2024.03.18. 08:44

Mintegy 8,6 milliárd forint fejlesztési forrást nyert el 28 település Bács-Kiskun vármegyében 32 projektjének megvalósítására.

Hirdetés

A 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban a TOP Plusz programból hívhatók le a terület- és településfejlesztési támogatások. Bács-Kiskunba a tervek szerint több mint 100 milliárd forint érkezik - mondta Rideg László az MTI-nek. A vármegyei önkormányzat elnöke beszélt arról is, hogy csaknem 8,6 milliárd forint fejlesztési forrást nyert el huszonnyolc Bács-Kiskun vármegyei település 32 projektje az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből. Ennek az összegnek több mint harmadáról már döntés született, sőt van, ahol már el is készült a beruházás - tette hozzá.    
 


Kerékpárút, rendezvényház, tornacsarnok épül

Tájékoztatása szerint a fejlesztési forrásból egyebek mellett kerékpárút épül Érsekhalma és Sükösd között Nemesnádudvar érintésével, valamint Sükösd belterületén. Kalocsán többfunkciós rendezvény- és konferenciaházat, Izsákon sétányt alakítanak ki. Kunszálláson tornacsarnokot építenek, Kiskunhalason pedig folytatódik a Csetényi park turisztikai fejlesztése.

Csatornafejlesztés és turisztikai beruházások is zajlanak

Megújul a tiszakécskei művelődési központ színházterme és fejlesztik a horgászturizmust. Jánoshalmán parkolókat és parkokat alakítanak ki, de építenek egy gördeszkaparkot is. Akasztón fejlesztik a csapadékvíz-elvezető rendszert, kerékpárutat építenek, kialakítanak egy pihenőparkot és bővítik az Idősek Napközi Otthonának szolgáltatásait. Dunavecsén a könyvtárépület újulhat meg, Dusnokon a település központját fejlesztik és futópályát építenek - sorolta.
 


Fejlesztik az egészségügyi intézményeket és a közösségi tereket

Fülöpszálláson a faluház és sportcsarnok felújítására költhetnek, miközben egy központi autóbusz-megállóhelyet és egy buszfordulót is kialakítanak. Hercegszántón egy szabadidő- és sportudvar építésére, Kunszentmiklóson az egészségügyi központ, Tataházán a faluház és könyvtár felújítására, Lajosmizsén turisztikai célú fejlesztésre fordítják a támogatást. Nagybaracskán a közvilágítást és a köztereket fejlesztik, Szabadszállás szakorvosi rendelőt, Uszód pedig kulturális közösségi épületet kap az uniós forrásból - ismertette a politikus.
A projektek koordinálását végző Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat egyik célja azúttal is az - a TOP-projektekhez hasonlóan -, hogy minden vármegyei településen valósuljon meg támogatott beruházás - tette hozzá Rideg László.

Megyeurópai uniós támogatásTOP pályázatokBács-KiskunÉrsekhalmasükösdKalocsaKiskunhalasTiszakécskeAkasztóDunavecseKunszentmiklósLajosmizsedusnok