2024.04.20, Szombat
Megtalálták Félegyháza első temetőjét

Megtalálták Félegyháza első temetőjét

kiskunfelegyhaza.hu

2019.02.06. 21:15

A Félegyháza újjáépül program keretében megkezdődtek a munkálatok a főtéren. A felújításhoz múzeumi felügyelet is kapcsolódik, annak érdekében, hogy ha régészeti, múzeumi érték előkerül, az ne menjen veszendőbe.

Hirdetés

Hogy mennyire fontos ez az együttműködés, bizonyítja az, hogy egy vezeték lefektetése közben az Ótemplom és a Constantinum Intézmény közötti szakaszon egy gyermek és egy felnőtt sírt tártak fel. A szakemberek állítása szerint Félegyháza újratelepítése utáni első temetőt találták meg.
 

Rosta Szabolcs a megyei múzeum igazgatója elmondta azt, hogy szakmai körökben tudott volt az, hogy az 1743-ban elsőként betelepülők halottaikat legelőször 1743 augusztusában temették el, amit feljegyzések is igazolnak. "Azért fontos ez a feltárás, mert eddig nem ismertük a konkrét helyszínt. Az biztos volt, hogy valahol a főút, a főtér környékén. Néha úgy tűnt, hogy ez csak egy városi legenda, de most bebizonyosodott, hogy nem. Itt valóban temetkezési hely volt körülbelül 10 évig, ahol több mint száz gyermeket és felnőttet temettek el."

Ez a felfedezés jelzés értékű is, hiszen miközben a Félegyháza újjáépül program megvalósítása folyik, a múlt legfontosabb – köztük az újratelepítés – mozzanatai is feltárásra kerülnek – tette hozzá a múzeumigazgató.

A feltáráson dolgozó Molnár Karolina régész eddig két gyermek maradványait, felnőtt csontmaradványokat és koponyát mentett. A leletek a Kiskun Múzeumba kerülnek.

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházarégészeti feltárás