2024.02.26, Hétfő

Szécsi Gábor új könyve: Média és társadalom az információ korában

2016.04.13. 09:27

A TIT Bács-Kiskun Megyei Szervezetén belül kedden került megrendezésre Dr. Szécsi Gábor „Média és társadalom az információ korában” című könyvének bemutatója.

Hirdetés

A TIT Bács-Kiskun Megyei Szervezetén belül kedden került megrendezésre Dr. Szécsi Gábor „Média és társadalom az információ korában” című könyvének bemutatója. Dr Király László professzor a TIT szerepéről beszélt, Mák Kornél baráti bevezető gondolatokkal vezette fel a könyv témáját, majd maga az író beszélt művéről.

Dr Király László professzor szavaival kezdődött a rendezvény: a TIT feladata, hogy ismeretterjessze a változásokat, a társadalmi fejlődésnek részeit. A nagyívű változásokat követni kell, ez az információs társadalom. A Szakosztály megalakult, a mai napi feladat, hogy Szécsi Gábor munkáját megismerjük. A változás ütemét meg kell élni, el kell viselni. Tudományosan is meg kell vizsgálni, hogy milyen hatása van a társadalomra.

Szécsi Gábornak ez a mű a 16. könyve, ami most megjelent, ebből 9 saját szerzemény, egyedüli szerzőként szerepel, a többiben pedig társszerzőként. Ezt meghaladóan 112 publikációja jelent meg, java része idegen nyelvterületen is olvasható. Ebben a könyvben két olyan terület is van, ami a tudományos ismeretterjesztés társaságnak felkeltette az érdeklődését.

Mák Kornél bevezető gondolatai: ez a könyv egyetemi hallgatóknak, kutatóknak, olvasóknak egy nagyon érdekes alapforrás és tudományos munka lesz.

Az embereknek alkalmazkodniuk kell a társadalom igényeihez. Kinyílt egy virtuális világ, megnyílt az internet. A média lehetőségei egyre jobban kinyílnak, megjelenik az online média, új technika elé kerül a nyelv, a közösségi kommunikáció, a politikai és a média kapcsolata felgyorsul.

Szécsi Gábor Média és társadalom az információ korában: Tanúi vagyunk az átalakulásnak, változásnak, az emberi kultúrának, emberi társadalomnak. Valami átalakul, valami új keletkezik, tudni kell mi az oka és milyen forrásai vannak ennek a folyamatnak. Látni kell, hogy a jelenben milyen módon hat ránk ez a jelenség. A mai médiatudomány feladata, hogy ezekre a folyamatokra, jelenségekre rávilágítson.

Könyvében két irányt követ, az egyik a tömegmédia, ami nap, mint nap ontja belénk tartalmait, különféle minőségben, de megkerülhetetlen módon. A média befolyásolja értékvilágunkat, befolyásolja nyelvi kultúránkat, gondolatainkat, fogalmi apparátusunkat a tartalmi elemei révén. Másik, amivel sokkal inkább foglalkozik, a média mint technológia. Hogyan hat a számítógép billentyűje, az okostelefon simogatása, a TV kapcsolgatása a gondolkodásunkra. Arra világít rá, hogy ez nem csupán technikai jelenség, nem csak annyi történik, hogy gyorsabban tudunk kommunikálni, hanem ez a technológiai hatás erőteljesebb ember gondolkodását, fogalmi világát, nyelvi kultúráját belülről formáló hatását jeleníti meg. Jelentősége ma még felbecsülhetetlen.

A médiatudomány kiváló problémákat, programokat kínál fel a tudományok közti együttműködésre.

Ebben a könyvben a technológia hatásával foglalkozik. Főleg az internet és az okostelefon megjelenése ma, milyen társadalmi, kulturális hatással van ránk. Ez a technikai forradalom, hogyan alakít ki egy új embertípust, aminek mi már tanúi vagyunk. Az internet és az okostelefon megjelenésével a mai fiatalok fél életüket a média előtt töltik. Egy átlagos fiatal érettségiig naponta 10 órát tölt el média társaságában, és mindezeket kombinálja is egymással, ami káros hatással van rá!

KecskemétmédiaMédia és társadalom az információ korábaninformációSzécsi Gábor