2024.04.26, Péntek
Terepen verhetetlenek a megye lovasrendőrei
Fotó: Sebestyén Jenő

Terepen verhetetlenek a megye lovasrendőrei

police.hu

2017.03.22. 15:55

Pirkadatkor szállnak nyeregbe a Készenléti Rendőrség lovasai a déli határon. Feladatuk az éjszaka esetleg átjutott illegális migránsok nyomainak felkutatása és elfogásukban segédkezés.

Hirdetés

Ennek során jól jön a plusz négy láb, másfél méter extra magasság és egy lóerő.

Alapfeladataik ellátása mellett ötnapos váltásban róják Bács-Kiskun és Csongrád megye határszakaszát a lovas rendőrök. Szolgálati helyüket a határrendészeti osztályvezető a migrációs nyomás mértékéhez és az aktuális eseményekhez igazítja. Hajnaltól a kerítés mentén ütemesen kopogó paták hangja jelzi szolgálatba lépésüket.

– Általában ebben az időszakban jár­őrözünk, mivel éjszaka a rossz látási viszonyok miatt veszélyesebb – mondta Madarász Róbert őrnagy, a Készenléti Rendőrség lovas alosztályának vezetője. – Hatékony segítséget jelenthetnek a határzáron éjjel átjutottak keresésében a lóháton ülve messzebbre ellátó és az egyenetlen terepen az autóknál gyorsabban mozgó rendőrök.

– Mórahalom térségében jár­őröztünk, amikor hallottuk a rádión, hogy harminc fő átjutott a határzáron, és bevetették magukat az erdőbe – hozott példát Kósa Tibor törzsőrmester. – Mivel jó párszor voltunk már ott, ismertük a területet, így pontosan tudtuk, hogyan jutunk el oda a legrövidebb úton. Mire odaértünk, többségüket már sikerült elfogni, néhányan viszont menekülni próbáltak, ezért utánuk vágtattunk, eléjük vágtunk, és visszakísértük őket.

– A szolgálati lovak tekintélyt parancsoló mérete és kinézete miatt aktív ellenállással nem találkoztunk az elmúlt két évben – tette hozzá Madarász Róbert. – Legtöbbször szinte földbe gyökerezik az illegális migránsok lába, amikor meglátnak minket.

Az elfogásokon túl a mélységi felderítésből is kiveszik a részüket a lovas zsaruk. A tanyavilágban élőkkel ápolt jó kapcsolatuknak köszönhetően több embercsempész-útvonal felderítésében játszottak kulcsszerepet.

 

– 2015 februárja óta járjuk ezt a térséget, ez idő alatt megismertük a környékbeli tanyákon élőket – jegyezte meg az alosztályvezető. – Ebben persze nagy segítségünkre vannak hátasaink: általuk a legtöbben szívélyesen és nagy bizalommal viszonyulnak hozzánk. Van, aki ha meglát minket, már több száz méterről integet. Gyakran tájékoztatnak bennünket arról, mit láttak, hallottak az éjjel. Ha megtudtunk valamit, vagy észrevettük a migránsok nyomait, azt beleírtuk a napi jelentésünkbe. Ennek eredménye persze nem máról holnapra lett meg, de néhány hónap elteltével körvonalazódott, merre mozognak, hol pihentetik őket az embercsempészek. Legutóbb tavaly tél elején sikerült Mórahalom térségében a nyomozó kollégákkal felderíteni és felszámolni egy embercsempész-útvonalat.

MegyeBács-Kiskun megyemigránsdéli határlovasrendőr