2024.04.26, Péntek

Tudjunk meg többet az otthoni hospice ápolásról

bacsmegye.hu

2017.02.16. 14:07

A kecskeméti Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítvány immár több mint 20 éve végzi tevékenységét, segíti a rászorulókat otthonukban, szeretteik körében a legmegfelelőbb, egyénre szabott biztonságos ápolásban. Kecskeméten és környékén látják el betegeiket, illetve a hozzátartozó családokat speciális szakismerettel rendelkező ápolók és orvosok segítségével.

Hirdetés

A hospice ellátást olyan daganatos betegségben szenvedők vehetik igénybe, akik aktív onkológiai kezelésben már nem részesülnek, és kórház helyett szeretnének otthonukban maradni. A hospice ellátás kiterjed a családtagok támogatására is.

A családorvossal szorosan együttműködve speciálisan képzett szakemberek és hospice önkéntesek a betegek otthonában szakszerű ápolást, a fájdalom és egyéb kínzó tünetek enyhítését, lelki támogatást nyújtanak azért, hogy a család az utolsó percekig együtt lehessen.

 

Hogyan igényelhető és mi az ellátás menete?

A hospice ellátás a beteg vagy hozzátartozója kérésére minden esetben a háziorvos vagy a kórházi orvos elrendelésével történik. A magyar biztosítással rendelkezők számára térítésmentes.

Elrendelést követően a beteg vagy hozzátartozója felveszi a kapcsolatot a koordinátorral. Ezután a hospice orvos látogatást tesz a beteg otthonában, ahol annak igényei szerint közösen megállapítják a gondozási teendőket. Ezt követően mindig ugyanaz a hospice ápoló végzi az ápolási tevékenységeket, aki állandó kapcsolatot tart a hospice orvossal. Adódhatnak olyan rendkívüli esetek, amikor soron kívül is hívható a hospice ápoló. Ezek az esetek részletesen egyeztetésre kerülnek egyénre szabottan, az egyéni állapotot figyelembe véve.

 

A hospice ellátás során a betegek az otthonukban olyan speciális ellátást kapnak, amelyeket egyéb esetekben kórházi körülmények között kellene megkapniuk. Nagyon fontos, hogy a súlyos állapotú beteg ápolási igényeit maximálisan figyelembe veszik az ellátás során.

Az ellátásban résztvevő szakemberek: hospice orvos, pszichiáter, pszichológus, szakápoló, gyógytornász, fizikoterápiás asszisztens, dietetikus.

Amiben segíteni tudnak: fájdalomcsillapítás, szondán át történő táplálás, katéterezés, sebellátás, sztómák kezelése, kezelésének megtanítása, gyógyászati segédeszközök használatának gyakoroltatása, injekció beadása, infúzió beadása folyadékpótlás céljából (hatóanyag nélkül), vérnyomásmérés, vércukormérés, gyógytorna, fizikoterápia, diétás tanácsadás, lelki-, pszichés támogatás.

 

 

MegyeKecskeméthospiceÖlelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítvány