2024.04.27, Szombat
Hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói találkoznak Kecskeméten
Kecskeméti Katona József Színház facebook

Hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói találkoznak Kecskeméten

mti

2019.03.21. 10:38

Tizedik alkalommal találkoznak Kecskeméten a hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói a SZÍN-TÁR elnevezésű seregszemle keretében március 26. és 30. között.

Hirdetés

A színészképző intézmények osztályainak találkozója nem csupán egy seregszemle, hiszen az előadásokat követő szakmai beszélgetéseken és műhelymunkákon túl a SZÍN-TÁR a színházszerető közönség számára is kulturális csemege. A kecskeméti színház már több alkalommal kötött szerződést a fesztiválon felfedezett fiatal tehetségekkel.         

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében zajló SZÍN-TÁR öt napja alatt tíz előadással, három worshoppal, két filmvetítéssel, több szakmai beszélgetéssel és közönségtalálkozókkal is várják az érdeklődőket.     

 

A SZÍN-TÁR állandó résztvevői a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának hallgatói. A fesztiválon idén a Pesti Magyar Színiakadémia frissen végzett diákjai és a Kecskeméti Színjátszó Műhely is részt vesz.     

A műsort és a műfajokat tekintve széles spektrumot vonultat fel a találkozó: a Színház- és Filmművészeti Egyetem 4. évfolyama Molnár G. Nóra rendezésében egy mozgásszínházi bemutatóval, Frederico Garcia Lorca Yerma című drámájával érkezik. A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karáról Bozsik Yvette 2. évfolyamos osztálya Csehov 2X cím alatt két nehéz művet hoz Kecskemétre Kelemen József rendezőtanár irányításával: a Három nővért és Platonovot - sorolta a művészeti vezető.     

A találkozó érdekessége, hogy a Kaposvári Egyetem Cseke Péter és Réczei Tamás vezette osztályának színművész hallgatói egy nemrégiben előkerült Hamvas Béla-írás alapján Fábián Péter és Benkó Bence által színpadra állított darabbal, az Ördöngösökkel vizsgáznak majd. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemről Berekméri Katalin 1. évfolyamos magiszteri színészosztálya pedig Gecse Ramóna rendezésében Pintér Béla Szutyok című művét állította színpadra.     

J. D. Salinger születésének századik évfordulója tiszteletére a Zabhegyező két színpadi produkcióban is megjelenik. Szilágyi-Palkó Csaba rendezésében a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának 3. évfolyamos hallgatóinak, valamint Lénárd Róbert rendezésében az Újvidéki Művészeti Akadémia, Hernyák György vezette 4. évfolyamos hallgatóinak előadásában. A szerzőre emlékezve a SZÍN-TÁR műsorán látható lesz a 2017-ben készült amerikai életrajzi dráma, a Salinger című film is.     

A találkozó off-programjai keretében az érdeklődők a Pesti Magyar Színiakadémia frissen végzett diákjainak, a Pál András és Rétfalvi Tamás rendezte Liliom című vizsgaelőadását, valamint a Kecskeméti Színjátszó Műhely tolmácsolásában és Sárosi Gábor rendezésében Katona József Jeruzsálem pusztulása című művét nézhetik meg. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes hallgatóinak játék- és dokumentumfilm vizsgamunkáinak bemutatója mellett lesznek mozgásworkshopok is Katona Gábor koreográfussal, az előadásokat követő szakmai beszélgetéseket pedig idén is a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsésztudományi Karáról érkezett hallgatók vezetik majd.

KecskemétKultúraKatona József Színházszín-tár