2024.04.29, Hétfő

13,3 milliárd fejlesztési támogatásról döntött a kormány nyolc dél-alföldi kórház tekintetében

2013.10.02. 09:52

A hatalmas szerkezeti átalakításon átesett hazai egészségügyi ellátó rendszer életében mára a tudatos fejlesztések ideje jött el – monda el Mészáros János a Semmelweis-tervben megfogalmazott, az egészségügy strukturális átalakítását elindító szakmapolitikai koncepció részeként létrejött fenntartói és tulajdonosi jogokat gyakorló GYEMSZI dél-alföldi térségi igazgatója a Bacsmegye.hu-nak. A pályázat hatására Kecskemét, Kalocsa, Kiskunfélegyháza, Hódmezővásárhely, Makó, Szentes, Gyula és Békéscsaba kórházaiban kerülhet sor jelentős fejlesztésekre, a 2013. szeptember 30-án megjelent Magyar Közlöny alapján.

Hirdetés

Mészáros János:

A Dél-Alföldi régiót a TIOP 2.2.6 pályázat minden pontja érinti. A pályázatnak két fő eleme van.

 Első elemről szóló kormánydöntés a Magyar Közlöny 2013. augusztus 28- számában jelent meg. A "Struktúraváltás támogatása az  onkológia centrumok fejlesztésével” című konstrukció keretében a dél-alföldi térségben három onkológiai centrum fejlesztése valósulhat meg. A fejlesztési koncepció keretében a három központ (Kecskemét 1,2 milliárd forint, Szeged 1,1 milliárd forint, Gyula 450 millió forint) mintegy 2,6 milliárdos fejlesztése kezdődhet a támogatói szerződések aláírását követően. A három helyszínen történő térségi összehangolt fejlesztések kapcsán az érintett intézmények kifejezték az együttműködési szándékukat. (http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK13141.pdf )

A második elem első pontjáról döntött a kormány és ez a döntés jelent meg a Magyar Közlönyben szeptember 30-án. Ennek értelmében az országosan közel 50 milliárd forintos fejlesztési forrásból a dél-alföldi régió nyolc intézménye mintegy 9,7 milliárd forintnyi fejlesztést valósítható meg a támogatói szerződés aláírását követően. (http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK13160.pdf )

Bács-Kiskun megyében a Kecskeméti Megyei Kórház - Kalocsai Szent Kereszt Kórház és a Kiskunfélegyházi Kórház - Rendelőintézet Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központ Integrációs programja valósulhat meg, mintegy 2,95 milliárd forintból.

Csongrád megyében a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely - Makó integrációját támogató struktúraváltása valósulhat meg, mintegy 2,69 milliárd forintból, illetve a Szentesen lévő Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház struktúraváltása a hatékony járó – fekvőbetegellátás fejlesztése jöhet létre, mintegy 2,47 milliárd forintból.

Békés megyében pedig Gyula és Békéscsaba együttműködésében a „Funkcionális integrációt támogató fejlesztés a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház és a Dr. Réthy Pál Kórház Rendelőintézet együttműködésében” projekt valósulhat meg 1,63 milliárd forintból.

Továbbá a TIOP 2.2.6 pályázat második elemének még van egy döntés előtt álló második pontja is, amely főként eszközbeszerzést kívánja segíteni az orosházi és bajai kórházakban.

Arra az a magyarázat, hogy a dél-alföldi régió az országos „tortából” ilyen szép szeletet nyerhetett el, hogy nálunk stabil az intézményvezetők helyzete, látják a jó irányba tartó változásokat és összefogásunkkal ezúttal is sikeresen tudtunk együttműködni.


Kapcsolódó anyagaink:
2013. február 13. - A Dél-Alföld zászlóvivő az egészségszervezés terén