2024.05.01, Szerda

20 milliárdos fejlesztések Dunaújvárosban

2014.10.01. 09:45

Dunaújváros élete legjobb üzletét csinálta a 2010-ben megválasztott kétharmados Fidesz-KDNP kormánnyal, hiszen a városnak már nincs adóssága, és mintegy 20 milliárdos fejlesztési forrást hoztak a településre - mondta a kormányfő a Dunaújvárosi Városi Televíziónak hétfőn adott interjúban.

Hirdetés

Orbán Viktor közölte: bármennyire is szerette volna, nem tudták visszavásárolni a dunaújvárosi vasművet, ezért megkeresték annak vezetőit, akikkel olyan együttműködés kialakítására törekszenek, amely garantálja a munkahelyeket. 


Kiemelte, hogy a Hankook gumigyárban új gyártósorok állnak üzembe, ami az adóbevételnek és a foglalkoztatásnak is jó. Hozzátette: arról is tárgyal a polgármesterrel, hogy további ipari üzemeket hozzanak Dunaújvárosba. 


A kormányfő azt tekinti céljának, hogy a rendszerváltozás után hanyatló Tatabánya, Dunaújváros, Komló és Ózd is fejlődhessen.
 'Én azt tekintem igazi próbatételnek, hogy ezekben a városokban tudunk-e az emberek életén segíteni'-mondta.

Közölte: a városban zajló fejlesztéseknek köszönhetően Dunaújváros büszkeségre okot adó település lesz, modern iparváros, amely megtalálja helyét a 21. század európai ipar szerkezetében is.


A miniszterelnök hangsúlyozta, fontos, hogy Dunaújváros környékén is sikeres, erős települések legyenek. Ezzel összefüggésben leszögezte: a magyar iparfejlesztés egyik legfontosabb beruházását hajtják végre Pakson, ahol az atomerőműben új blokkokat építenek.
 Ez biztonságba helyezi Magyarországot, hiszen az országnak nincs szene, olaja, gáza olyan mennyiségben, amelyből a magyar energiaellátást fedezni lehetne - jelentette ki. Hozzátette: ha Magyarország nem akar állandóan másoktól vásárolt energián élni, akkor saját energiatermelő-képességgel kell rendelkeznie.


Orbán Viktor Magyarország gázkészletéről szólva azt mondta: 'az Ukránok számíthatnak ránk', de azt is látni kell, hogy 'nem tudunk úgy mást megsegíteni, hogy közben föláldozzuk a saját energiabiztonságunkat'.
Egyensúlyt kell találni. Amikor a nyári időszakban mások még nem tudtak Ukrajnának gázt adni, akkor Magyarország adott, és nem a saját tározóit helyezte előtérbe. Most már Szlovákián keresztül gond nélkül megoldható Ukrajna gázellátása, így Magyarországnak a saját érdekeivel kell törődnie. Ez így igazságos és így helyes - tette hozzá.


Orbán Viktor arról is beszélt, hogy akkor jó egy településen élni, ha az ember büszke lehet rá. Szerinte a sport segít a településeknek az önbecsülés kialakításában.
 Ha van komoly sportteljesítménye egy településnek, akkor az növeli az ott élők önbecsülését.

Ma már dunaújvárosinak lenni egészen más társadalmi státusz, mint húsz évvel ezelőtt volt - mondta a miniszterelnök.


Az interjú teljes anyaga elérhető: www.dstv.hu