Nagyjából ennek a kifordított Fanta reklámnak a hangulatában telt a XIV. Kiskőrösi rétes fesztivál a hét végén, ahol mára az egész térség hazatalált.
Hihetetlenül küzdelmes manapság a vidéki élet
Magyarországon, ez a hét végi a korábbinál egy nappal rövidebb, így kétnapos
rétes fesztiválon is látható volt. Bezárt a főtéri Petőfi cukrászda, a helyi
vállalkozások az idén sem tették érdemben a tiszteletüket a szlovák gasztro’
kiskőrösi ünnepén és a látogatókon is látható volt, hogy csínján bánnak a
költőpénzzel.
Kiskőrös a török korban elnéptelenedett, amit cirka háromszáz éve a Wattay család népesített be újra és azóta szerencsére szinte töretlen a kisváros fejlődése. Ennek alkalmából minden évben így nyár elején a város vezetése és a térség politikusai rendre fontosnak tartják, hogy megemlékezzenek erről a kicsit sem mellékes eseményről. Ha viszont már megemlékeznek, akkor az újratelepítők és utódaik gasztronómiájára épülő fesztivált is szerveznek lassan másfél évtizede a városban.
Középpontban a szaladgálós rétes
A szombati „nyitó” napon már kora délutántól hömpölygött a tömeg a főtéri „rétessütő” körül, ahol az idén is a Panama cukrászda szervezésében lehetett a helyi asszonyok által előkészített „szaladgálós rétes” venni. Míg korábban főként a képosztás rétes volt az igazán kiskőrösi, mostanra a meggyes, almás, barackos, mákos, túrós, krumplis… is divattá vált.
Így az tálcaszámra vásároló ínyencek ebből az olcsó süteményből már szombaton jelentős adagot vihettek haza, miközben a színpadon alias’ Majka reppelt a tömegnek. Igen tömegnek, mert az időjárás az idén sem kedvezett a fesztiválnak a szakadó eső ellenére ezrek énekelték furcsa celebünk rep számait kórusban.
Vasárnap reggel pedig megindult a nagyüzem. A művelődési ház
mögött hagyományosan képosztás hús főtt bográcsszám, de az idei évben először a
helyi „főzőmesterek” is lehetőséghez jutottak, hogy megmutassák, mire képesek.
A dolog komolyságát jól mutatta, hogy Buday Péter mesterszakács zsűrizte a kiskőrösi gasztronómiát, ahol az idén ugyan mindenki első lett, de a bacsmegye.hu szerkesztőségi díját Csányi József fantáziátlan nevű „alkatrészpörköltje érdemelte ki. Az alkatrészek libanyakból, kacsalábból, tyúktaréjból és pulykaheréből álltak. Mindehhez sót, borsot, paprikát tettek, és vélhetően a zúzapörkölteket alázó produktumot készítettek, amiből sajnos egy falatot sem kaphattunk, mert bizony a majd’ négy órás főzés végére a szakácsok „megfáradtak”, a drukkolók tömegétől pedig lemaradtunk a kóstolásról.
A 2013-as Kiskőrösi Rétesfesztivál nem a majomkodásról szólt, nem volt benne egy szikra magamutogatás sem, a vegytiszta vidéki hangulatot lehetett megkóstolni, vagy a szerencsétlenebbeknek, mint mi, megszagolni, de már az is nagyon jó volt!
Az Ártér Építész Műterem szőlőtő és szőlőfürt mintázatára épülő térrendszere új dimenziót ad az iskolaépítészetnek.
Középárfolyamon 494 milliárd forintnak megfelelő értékű, mintegy 37 kilométeres autópályaszakasz kivitelezőit választották ki a román hatóságok.