2025.02.08, Szombat

Haverok, buli, rétes!

2013.05.13. 10:11

Nagyjából ennek a kifordított Fanta reklámnak a hangulatában telt a XIV. Kiskőrösi rétes fesztivál a hét végén, ahol mára az egész térség hazatalált.

Hihetetlenül küzdelmes manapság a vidéki élet Magyarországon, ez a hét végi a korábbinál egy nappal rövidebb, így kétnapos rétes fesztiválon is látható volt. Bezárt a főtéri Petőfi cukrászda, a helyi vállalkozások az idén sem tették érdemben a tiszteletüket a szlovák gasztro’ kiskőrösi ünnepén és a látogatókon is látható volt, hogy csínján bánnak a költőpénzzel.

Kiskőrös a török korban elnéptelenedett, amit cirka háromszáz éve a Wattay család népesített be újra és azóta szerencsére szinte töretlen a kisváros fejlődése. Ennek alkalmából minden évben így nyár elején a város vezetése és a térség politikusai rendre fontosnak tartják, hogy megemlékezzenek erről a kicsit sem mellékes eseményről. Ha viszont már megemlékeznek, akkor az újratelepítők és utódaik gasztronómiájára épülő fesztivált is szerveznek lassan másfél évtizede a városban.

 Középpontban a szaladgálós rétes

 A szombati „nyitó” napon már kora délutántól hömpölygött a tömeg a főtéri „rétessütő” körül, ahol az idén is a Panama cukrászda szervezésében lehetett a helyi asszonyok által előkészített „szaladgálós rétes” venni. Míg korábban főként a képosztás rétes volt az igazán kiskőrösi, mostanra a meggyes, almás, barackos, mákos, túrós, krumplis… is divattá vált.

 Így az tálcaszámra vásároló ínyencek ebből az olcsó süteményből már szombaton jelentős adagot vihettek haza, miközben a színpadon alias’ Majka reppelt a tömegnek. Igen tömegnek, mert az időjárás az idén sem kedvezett a fesztiválnak a szakadó eső ellenére ezrek énekelték furcsa celebünk rep számait kórusban.

 Vasárnap reggel pedig megindult a nagyüzem. A művelődési ház mögött hagyományosan képosztás hús főtt bográcsszám, de az idei évben először a helyi „főzőmesterek” is lehetőséghez jutottak, hogy megmutassák, mire képesek.

 A dolog komolyságát jól mutatta, hogy Buday Péter mesterszakács zsűrizte a kiskőrösi gasztronómiát, ahol az idén ugyan mindenki első lett, de a bacsmegye.hu szerkesztőségi díját Csányi József fantáziátlan nevű „alkatrészpörköltje érdemelte ki. Az alkatrészek libanyakból, kacsalábból, tyúktaréjból és pulykaheréből álltak. Mindehhez sót, borsot, paprikát tettek, és vélhetően a zúzapörkölteket alázó produktumot készítettek, amiből sajnos egy falatot sem kaphattunk, mert bizony a majd’ négy órás főzés végére a szakácsok „megfáradtak”, a drukkolók tömegétől pedig lemaradtunk a kóstolásról.

  A 2013-as Kiskőrösi Rétesfesztivál nem a majomkodásról szólt, nem volt benne egy szikra magamutogatás sem, a vegytiszta vidéki hangulatot lehetett megkóstolni, vagy a szerencsétlenebbeknek, mint mi, megszagolni, de már az is nagyon jó volt!