Jó minőségű és jelentős mennyiségű szőlőtermésre számítanak az idén a magyarországi borvidékek többségén a szakemberek.
Az ország legnagyobb szőlőtermő
területéhez, a Duna Borrégióhoz tartozó Soltvadkerten jó termésre
számítanak a saját területen és szerződéses partnerekkel 110 hektáron
szőlőt termesztő Frittmann Testvérek Kft. ültetvényein.
Frittmann István, a cég
ügyvezetője, - aki testvérével, a 2007-ben az év borászává választott
Frittmann Jánossal vezeti a vállalkozást - kiemelte: a bianca, a
muskotály, a medina és a kadarka szőlőfajtáknál az átlagos 130-160 mázsa
hektáronkénti termés helyett 50-80 mázsa várható. Az átlagnál jobb
termést várnak a cserszegi, a kékfrankos és az ezerjó fajtákból,
amelyekből 130-140 mázsát is szüretelhetnek hektáronként.
A tavalyinál kevesebb, de jó minőségű szőlőtermésre számít a Szekszárdi
borvidék hegyközségi tanácsának elnöke. „Nagyon nehéz évben vagyunk,
magas csapadéktartalmú, márciusban visszatérő tél, többször nyári
melegbe forduló tavasz van a hátunk mögött. Ezt májusban két jégeső,
majd a virágzás idején egy hosszabb lehűlés követte”, mondta Heimann Zoltán.
Ennek ellenére jó termésre, jó évjáratra számít a szakember a vörös
szőlők esetében. A mennyiség kisebb a tavalyinál, de ahol
terméskorlátozási szándék van, ez inkább előny.
A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken jelenleg jó minőségre, ugyanakkor közepes mennyiségre számítanak a szőlészek, borászok.
Baranyában a 2650 hektáros, 80
százalékban vörös, 20 százalékban fehér fajtákat termő villányi
borvidéken a tavalyival megegyező, kiváló minőségre és közepes hozamra
készülnek. Bock József, a Villányi Borvidék Hegyközségi
Tanácsának elnöke elmondta: a tavaszi hűvös idő megviselte az illatos
fajtákat, valamint a kékfrankos és a merlot, a mostani hőség már nem
okoz nagyobb károkat a termésben. Az elnök szerint a legkorábbi fajtákat
is csak szeptember elején, közepén kezdik szüretelni.