2024.06.27, Csütörtök
Másodfokú riasztást adtak ki hevesebb zivatarok veszélye miatt a Dunántúlon
Illusztráció, unsplash.com

Másodfokú riasztást adtak ki hevesebb zivatarok veszélye miatt a Dunántúlon

MTI

2024.06.10. 10:25

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki a Dunántúl egyes járásaira a HungaroMet Zrt. hétfő reggel, majd nem sokkal később több kelet-magyarországi járásra is kiadták a másodfokú riasztást.

Hirdetés

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Hétfő éjfélig hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területén, itt másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint hétfő reggelig délnyugat felől több hullámban egyre valószínűbb zivatarok képződése, ezek környezetében néhol lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék, jégeső és viharos széllökés előfordulhat. Reggeltől estig több hullámban, több helyen alakulhatnak ki zivatarok az országban, ezek környezetében helyenként felhőszakadás, viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, jégeső előfordulhat. Néhol heves zivatar is kialakulhat a Dunától keletre, illetve a Dunántúl keleti részein.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta: javasolják, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat - kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt - javasolt védett helyre vinni.

Továbbá, ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között és ha ez kevesebb, mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, ilyenkor keressünk menedéket egy épületben.

Ne tartózkodjunk vízben, otthon is kerüljük a vizesblokkok használatát

Kerüljük a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljunk fa alá és ne használjunk esernyőt - javasolta. Hozzátette: akit erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón - mondta.

MegyeidőjárásesőzivatarHungaroMet Zrt.