2024.04.28, Vasárnap
Több mint 2,5 milliárdos gazdasági fejlesztés indulhat Bács-Kiskun vármegyében
Illusztráció, unsplash.com

Több mint 2,5 milliárdos gazdasági fejlesztés indulhat Bács-Kiskun vármegyében

MTI

2023.07.09. 10:00

A helyi gazdaság fejlesztésére több mint 2,5 milliárd forintot nyert el négy Bács-Kiskun vármegyei település az európai uniós Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) Plusz keretéből - tájékoztatta a vármegyei önkormányzat elnöke az MTI-t.

Hirdetés

Rideg László (Fidesz-KDNP) elmondta: Kiskunfélegyházán a többségi önkormányzati tulajdonban lévő ipari parkok, iparterületek elérhetőségét biztosító utak, csomópontok felújítására, fejlesztésére fordíthatnak 1,2 milliárd forintot a program finanszírozásával. A településen 2014 óta ez már a harmadik alkalom, amikor a helyi ipar további fejlődését biztosító beruházást valósíthatnak meg.

Több településen is új konyhát létesítenek

A település régi konyháját csaknem 40 éve egy családi házból alakították ki, és mindössze 450-500 adag étel elkészítésére alkalmas, ráadásul az épületben a gyerekeket nem tudják helyben leültetni étkezni. Az új konyhára azért is van szükség, mert egyre nő a gyereklétszám a településen. Az öt tiszakécskei tagóvodában 385 férőhely van, de az óvodások száma ezt meghaladja, így plusz csoportot kellett indítaniuk - tette hozzá.

Az új konyha és étkező tervezése során fontos szempont volt az energiahatékonyság is: az épület a napelemes rendszernek köszönhetően csaknem nulla energiaigényű lesz.

Tiszaalpáron 575 millió forintból épül szintén egy új, 500 ételadagos konyha, egy hozzá tartozó, 100 férőhelyes étkezővel

Az évtizedek óta működő jelenlegi konyha nem felel már meg az igényeknek, hiszen az általános iskolások 11 órakor kezdtek ebédelni és 15 órakor végeztek. Az iskolában ugyan van egy tanterem, amelyben a tankerület engedélyével ideiglenesen étkezhetnek a gyerekek, de ősztől erre a teremre is szükség lesz az oktatáshoz - jegyezte meg Rideg László.

Tiszaalpáron is ügyeltek az energiahatékonyságra: az új épület fűtési rendszere és a használati melegvíz előállítása várhatóan hőszivattyúkkal történik, az épület tetőszerkezetére pedig napelemes rendszert terveztek - ismertette.

Tázlár önkormányzata pedig 55 millió forintot fordíthat a Top Plusz program támogatásával egy új, három hektáros ipari terület létesítésére.

A projekt célja a gazdaságfejlesztés, a vállalkozások verseny- és munkahelyteremtő képességének növelése, a betelepülés ösztönzése, összességében a település népességmegtartó képességének erősítése - mondta az önkormányzat elnöke.

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának közreműködésével a következő hét évben együttesen 100 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik a vármegyébe a TOP Plusz programból - tette hozzá Rideg László.

MegyeBács-Kiskun vármegyegazdasági fejlesztés