2024.04.26, Péntek

Segítséget kapnak az erdőt telepítő gazdák

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2019.10.07. 16:17

A korábbiaknál lényegesen nagyobb támogatást biztosít az Agrárminisztérium az erdőt telepítő gazdák számára.

Hirdetés

Nagy István agrárminiszter a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Szövetségének (MEGOSZ) 25. jubileumi országos találkozóján elmondta, a program átalakításával az erdőt telepítő gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, 80-130 százalékkal több forrást vehetnek igénybe. Az ágazatot 12 pályázati felhívás érinti közvetlenül, ezek közül négy jelenleg is nyitott.

 

A programban az erdőtelepítések jövedelempótló támogatásának összegét az eddigi hektáronkénti 172 euróról 432 euróra emelték és annak időtartamát minden fafajnál egységesen 12 évre emelték – mondta el Nagy István. Emellett a piaci viszonyokhoz igazodva minden állomány esetében bővülnek az erdő létesítésének és ápolásának egységárai is – tette hozzá. A környezeti változásokhoz igazodva a lágylombos, az akác és a nemesnyár fafajoknál egy-egy évvel nőtt a támogatott ápolási időszak hossza. A telepítési költségek támogatását is átlagosan közel 20 százalékkal megemelték, így összességében a tölgyes vagy bükkös erdő telepítésének támogatása hektáronként az eddigi 2,6 millió forintról közel 5 millió forintra nő; egy hektár akácos vagy nemesnyáras támogatása hektáronként 1,2-1,3 millió forintról 2,8-2,9 millió forintra emelkedik. Hektáronként 2800 euróval támogatják ritka elegyfafajok ültetését az új erdőterületekre, hogy minél változatosabb és ellenállóbb erdők szülessenek - fűzte hozzá.

 

A miniszter kiemelte, hogy a szaktárca törekszik az erdőtelepítések ösztönzésén túl a meglévő erdőterület megőrzésére is, ennek érdekében 2021. december 31-ig meghosszabbították az erdők szerkezetének átalakítására szóló pályázati lehetőséget, és további 3 milliárd forinttal emelik a keretet.

 

A jelenleg hatályos pályázati felhívás az alábbi linkről érhető el:

https://www.palyazat.gov.hu/vp5-811-16-erdsts-tmogatsa

Az erdőtelepítésekkel kapcsolatos általános kérdéseikkel kérjük, forduljanak bizalommal a felsőfokú erdészeti szakirányú végzettséggel rendelkező jogosult erdészeti szakszemélyzethez.

A jogosult erdészeti szakszemélyek listáját az alábbi linkről érhetik el:

https://portal.nebih.gov.hu/erdeszeti-szakszemelyek-listaja

 (forrás: www.kormany.hu)

MegyeerdőtelepítésBács-Kiskun Megyei Kormányhivatal