2024.04.20, Szombat
Megkezdődött a Dunapataj-Harta szennyvízberuházás próbaüzeme

Megkezdődött a Dunapataj-Harta szennyvízberuházás próbaüzeme

bacskiskun.hu

2019.03.12. 14:40

Február végén mérföldkőhöz érkezett Dunapataj és Harta nagyközségek közös szennyvízberuházási projektje. Megkezdődött a Dunapatajról érkező szennyvíz próbaüzemben történő tisztítása.

Hirdetés

Dunapatajon évekkel ezelőtt már történtek kísérletek a szennyvízhálózat kiépítésére, sajnos sikertelenül. Azonban a település vezetése 2006-ban egyik fő célként határozta meg a szennyvízrendszer kiépítését annak érdekében, hogy a község infrastruktúrája teljessé váljon, az életminőség javuljon, valamint, hogy megállítsák a vizek továbbszennyezését. A 2015-ben beadott pályázatban a leggazdaságosabb megoldást jelölték meg: Dunapataj Hartával közösen csatornáz.

A fejlesztés során elbontják a már meglévő telepet, újat építenek, melyet a két település közösen üzemeltet. Hartán a régi, ülepítős rendszerű szennyvíztisztító mellett újonnan épített, napi 700 m3 szennyvíz tisztítására alkalmas műtárgyból a Duna sodorvonalába vezetik a korszerű technológiával, levegő hozzáadásával megtisztított vizet, a visszamaradó üledéket pedig komposztálják. 

Dusnoki Csaba, Dunapataj polgármestere kiemelte, hogy az átgondolt gazdálkodásnak köszönhetően a község lakosainak nem kellett hozzájárulást fizetni a hálózat kiépítéséért, csupán a kerítésen belüli munkák költségei terhelik a háztartásokat. Az 51-es főúttól mintegy 300 méterre lévő, a régi mellett létesített új szennyvíztisztítóról az üzemeltető cég, a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató szakemberei elmondták, hogy a próbaüzem ugyan nem a teljes kapacitásával, de zavartalanul működik. Mint megtudtuk, a Magyar Vakond Kft. uniós közbeszerzési eljáráson nyerte el a kivitelezési munkát, a készültségi fok 80-85 százalék. A projekt jelenlegi állapota szerint mintegy hat hónnappal megelőzik a fizikai átadás céldátumát. Addig közel 1700 ingatlant kell a hálózatra csatlakoztatni.

MegyeHartaDunapatajszennyvízberuházás