2024.03.28, Csütörtök

Közel kétszázötven emberen segíthet a Bács-Kiskun megyében levett vér

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.10.12. 07:58

Bács-Kiskun megyében több napon és több helyszínen adták vérüket az önkéntesek a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából - a Magyar Vöröskereszt és a katasztrófavédelem által közösen - szervezett véradáson.

Hirdetés

Hivatástudat, mely a tűzoltók mindennapjait jelenti, magába foglalja az életmentést, az anyagi javak védelmét. Fontos, hogy minél többen megismerjék a véradás jelentőségét, hiszen váratlan, tömeges méretű baleset, tűzeset, katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér jelenléte emberéleteket menthet.

 

Bács-Kiskun megye önkéntes véradóinak Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Baján és Kiskunhalason, két napon - a megadott időpontokban - volt lehetőségük véradásra. Országos szinten - már több évre visszatekintve - második legtöbb vért a megye tűzoltói és civil önkéntesei adják, mellyel hozzájárulnak Magyarország vérkészletéhez, a sikeres életmentő műtétek egyik fontos feltételének biztosításához. A tűzoltók elhivatottsága az élet védelme, embertársaik szolgálata iránt a véradásban való aktív részvétellel is megmutatkozik.

A vér nélkülözhetetlen része a gyógyításnak. Élő anyag, semmi mással nem pótolható. Egyetlen véradás három emberéletet menthet meg. Az életmentő, valamint a nagyobb műtétek, és bizonyos életmentő kezelések nélkülözhetetlen feltétele a rendelkezésre álló - beteg vércsoportjának megfelelő - vérkészítmények megléte, felhasználhatósága. Az önkéntes véradások ezeknek a vérkészítményeknek a meglétét biztosítják.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1987-ben azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető.

 

MegyeBács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságMagyar VöröskeresztvéradásTermészeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja