2024.03.28, Csütörtök

Új fogadó és bemutató épület nyílt a Fülöpházi-buckavidéken

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

2018.06.25. 10:28

A Kiskunsági Nemzeti Park Fülöpházi – buckavidék nevű területén, a Naprózsa Erdei Iskola mellett felépült Naprózsa Ház a térség védett természeti területeit, valamint a környék Natura 2000 élőhelyeit mutatja be a látogatók és a helyi közösségek számára.

Hirdetés

2018. június 22-én ünnepélyes keretek között adta át Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkára, Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Nagyné Balogh Csilla, Fülöpháza polgármestere a KNPI új fogadóépületét.

A projekt a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretében vissza nem térítendő Európai Unios támogatással 90 millió forintból valósult meg.

Mint azt Rácz András államtitkár elmondta, jelenleg hazánkban több mint 750 bemutatóhely, ökoturisztikai és környezeti nevelési létesítmény van, amelyből 349 részben vagy teljes egészében valamely nemzeti parki igazgatóság fenntartásában van. A nemzeti parki igazgatóságok kezelésében van 32 oktató-, fogadó- és látogatóközpont, valamint 59 egyéb bemutatóhely, ezek sorát bővíti a most átadásra kerülő Naprózsa ház.

A Fülöpházi-buckavidék méltán kedvelt kirándulóhely. Az egyik leglátványosabb, legkülönlegesebb arcát mutatja a változatos élőhelyekkel rendelkező Kiskunsági Nemzeti Parknak. A terület turisztikai vonzerejét növeli, hogy Budapestről is könnyen, gyorsan megközelíthető Kecskeméten át.

Eddig nehezítette a programok lebonyolítását, hogy a térségben nem volt olyan fogadó- és bemutató épület, amely e programok kiindulási helye, a konzultációk, a terepi programhoz tartozó konferenciák helyszíne lehetett volna.

Rácz András hangsúlyozta, hogy a környezeti nevelésben nagy jelentőséggel bír a Naprózsa Házhoz hasonló új bemutatóhely/fogadóépület átadása. Ezek a létesítmények fontos szerepet játszanak abban, hogy tájékozottak legyünk szűkebb és tágabb környezetük állapotáról, a biológiai sokféleség megőrzésének jelentőségéről, az ökoszisztéma szolgáltatások fontosságáról, a környezetvédelem szükségességéről és megismerjük az általuk is használt termékek, eszközök környezeti, kémiai és biológiai kockázatait, azok következményeit, a mérséklés és kezelés lehetőségeit, továbbá, hogy készek legyünk tenni a minket körülölelő természet megóvása érdekében. A 90 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósult Naprózsa Ház földszintes, látható tetőteres, galériázott épületének nettó alapterülete 222,68 m². Kiállításokon és bemutatókon keresztül a látogatók megismerhetik általában a Natura 2000 hálózatot és annak a közelben fekvő területeit, majd információkkal felvértezve indulhatnak terepi kirándulásra.

 

Az épület nem egy, a térséget bemutató kiállítást tartalmaz, hanem több, egymástól merőben eltérő, kisebb részre tagolódik: bepillanthatunk a buckák „apróságainak” világába nagyítók és mikroszkóp segítségével; a látáson kívül más érzékszerveinkkel is érzékelhetjük a természet képződményeit; megismerkedhetünk a XIX-XX. századi tanyavilág hétköznapjaival, eszközeivel.

A Naprózsa Ház nem csak információs pontként és gyülekezőhelyként tud funkcionálni, hanem kisebb konferenciák, versenyek, szakmai műhelyprogramok, kiállítások helyszíne is lehet.

 

MegyefülöpházaKiskunsági Nemzeti Park IgazgatóságNaprózsa HázFülöpházi – buckavidék