2024.04.25, Csütörtök

Egy szép életpálya elismerése: Bács-Kiskun megyei taggal bővült az ezredesi kar

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.03.02. 11:31

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi polgári védelmi ünnepségén az országból negyvenketten vettek át miniszteri, illetve főigazgatói elismerést.

Hirdetés

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a Polgári Védelem Napja alkalmából, kiemelkedő tevékenysége elismeréseként soron kívül előléptette tűzoltó ezredessé, és dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója befogadta a katasztrófavédelem ezredesi karába Farkasné Fazekas Mária tűzoltó alezredest, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári védelmi főfelügyelőjét. A főfelügyelő asszony idén nyugállományba vonul. Nagyon szép és tartalmas szakmai életutat tudhat maga mögött, hivatásgyakorlása maradandó nyomot hagyott a megye lakosságvédelmi tevékenysége területén.

Farkasné Fazekas Mária tűzoltó ezredes 1983. október 1-jén kezdte szakmai pályafutását a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Parancsnokságon lakosságvédelmi előadóként. A 2000. január 1-jei átszervezést követően a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kecskeméti Polgári Védelmi Kirendeltség vezetője lett. 2000. május 1-jén nevezték ki polgári védelmi hadnaggyá.  2012. január 1-je óta látja el a polgári védelmi főfelügyelő beosztást.

Felsőfokú állami végzettségét 1999. május 20-án szerzete meg a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola pedagógia szakán. Főiskolai tanulmányai keretében gyermek- és ifjúságvédelmi szakirányú képzésben részesült. 2001-ben a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Karán biztonságszervező szakmérnöki képesítést szerzett.

Az alezredes nagyfokú hivatástudattal, szakmai felkészültséggel folyamatosan és lelkiismeretesen szolgálta a polgári védelem ügyét. Az elmúlt évek ár- és belvízveszélyes időszakaiban kimagaslóan jó teljesítményt nyújtott. Magas szintű tudására és sokrétű szakmai tapasztalatára támaszkodva számtalan alkalommal irányította más megyékben is, egyes szakaszokon az árvízi védekezést. Döntési és szervezőkészsége kiemelkedő, ami a Dunán 2013-ban levonuló, rendkívüli méretű áradás során is megmutatkozott.

Bács-Kiskun megye Magyarország legnagyobb területű és az ötödik legnépesebb megyéje. Valamennyi természeti és civilizációs veszélyeztető hatás szempontjából érintett, így a polgári védelmi szakmai munka megyei irányítása különösen összetett feladatként jelentkezik.

Az árvízi veszélyeztetettségre tekintettel aktív szereplője volt a védekezés során bevethető Petőfi Mentőcsoport megalakításának. Rendszeresen részt vesz a Hunor Mentőszervezet tagjaival együtt az országosan szervezett gyakorlatokon. A katasztrófavédelem új célkitűzéseinek megfelelően kiválóan irányította az önkéntes járási és települési mentőcsoportok létrehozásával kapcsolatos feladatokat. Ennek eredményeként már 56 települési, 11 járási és 1 megyei mentőcsoport működik a megyénkben, amely országosan is egyedülállóan magas számú. Mára minden második településen, összesen 68 felkészült mentőcsoport szolgálja a lakosság védelmét, jól kiegészítve a hivatásos állomány munkáját. A települések polgármestereinek, polgári és együttműködő szervek vezetőinek polgári védelmi szakmai munkájának koordinálásában, segítésében évtizedek óta hatékony munkát végez. E tevékenységével osztatlan elismerést vívott ki.

Hosszú évek óta aktívan közreműködik a tanulók ifjúsági versenyekre történő felkészítésében. A jól felkészített megyei csapatok többször is dobogós helyezést értek el az országos döntőkben. 2015. évben a Katasztrófavédelmi Ifjúsági megyei és az országos versenyen a kiskunmajsai „Arany csapat” első helyezést ért el. Koordinálja a középiskolásoknak a katasztrófavédelmi szervezet közösségi szolgálatában való részvételét.

Kimagasló munkája elismeréseként több alkalommal részesült dicséretben, soron kívüli előléptetésben. Az önkormányzati miniszter polgári védelmi tanácsosi címet, a belügyminiszter miniszteri emléktárgyat adományozott részére, munkásságát az államfő a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkereszt adományozásával ismerte el.

 

A Nemzetközi Polgári Védelmi Nap alkalmából a Belügyminiszteri előléptetés méltó elismerése a tartalmas, kihívásokban és eredményes megoldásokban gazdag életpályának.

MegyeBács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFarkasné Fazekas Mária