2024.03.29, Péntek

Három Bács megyei helyszín csatlakozott a Kulturális Örökség Napjaihoz

mti

2017.09.15. 15:31

Kecskeméten a reformáció 500 éves évfordulójához kapcsolódó kiállításokkal, ingyenes tárlat- és épületvezetéssel, Kiskunfélegyházán térzenével, valamint harangjáték-bemutatóval várják az érdeklődőket, Baján pedig a zsinagóga múltját tárják fel a látogatók előtt a kulturális örökség napjain.

Hirdetés

Az 1902-ben épült, eredetileg sok funkciójú kecskeméti Cifrapalotát mutatja be a pincétől a padlásig - a legújabb kutatásait is felhasználva - ifj. Gyergyádesz László művészettörténész szombaton.  Beszél a Zsolnay-kerámiákról, az épület tervezőjéről, annak különleges életútjáról és sorsáról, valamint arról, miért éppen őt kérte fel erre a feladatra Kada Elek, Kecskemét aranykorának polgármestere  - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyének egyik legékesebb termének díszítőeleme a páva, ezért szombaton Páva a köbön címmel kézműves foglalkozásokra várják a gyermekeket és a játékos kedvű felnőtteket. Pávákat készítenek majd mindenféle módon, így lehetőség lesz kulcstartó, báb, álarc és páva figura készítésére, varrására, de a nagyobbak a linómetszést is kipróbálhatják. 

A kecskeméti Ráday Múzeum valamennyi kiállítását megnyitja az érdeklődők előtt a hétvégén. Tomcsányiné Szemere Sarolta A mennyezet virágai című tárlata a magyarországi és a környező országok magyarlakta településeinek templomi festett kazettás mennyezeteit mutatja be hímzett textilek formájában.

A reformáció 500 éves jubileumának megünneplésére két új időszaki kiállítással bővült a gyűjtemény. A RE-formáció, RE-konstrukció című tárlat középpontjában egy a Kecskeméti Református Egyházközségnek 1785-ben adományozott keresztelő készlet áll. A bemutatott, rekonstruált készlet kapcsán a kiállítás bemutatja a református liturgikus-ágendás keresztelési hagyományokat, az adományozó Sárközy családot valamint Göböl Gáspár lelkészt, akinek művészetszeretete inspirálhatta az unikális műtárgy elkészültét. A Luther Márton élete álló és mozgóképeken című tárlat Richly Zsolt alkotása révén Luther karizmatikus személyiségének megvilágításával a reformátor életét is elmeséli, hátterében vizuális eszközökkel bemutatva a 16. század korát, annak szellemi életét, anyagi kultúráját is.

A kulturális örökség napjai alkalmából látogatható lesz a Dunamellék református egyházművészete című állandó tárlat, a tanulmányi raktár, az ötvösműhely, a Fuxreiter Ásványgyűjtemény és az épület előtti Kálvin téren Kass János tankönyv-illusztrációkból nyílt kiállítása is.

A bajai zsinagóga és a volt zsidó hitközségi székház, az egykori iskola épületével is megismerkedhetnek a látogatók szombaton. A napjainkban könyvtárként és művelődési központként működő intézmény - a kulturális örökség napjai rendezvénysorozathoz kapcsolódó - programján a látogatók bepillantást nyerhetnek a hajdan itt élt zsidó emberek történelmébe. Játékos formában ismerkedhetnek meg a kegytárgyakkal, valamint előadást hallhatnak az épület múltjáról és jelenéről.

Kiskunfélegyházán a Nyitott templomok éjszakáján, szeptember 16-án este a programok szentmisével kezdődnek a Szent István templomban. A helyi ifjúsági fúvószenekar térzenéjét követően nyílik meg Jászberényi Matild textilművész Belső kert című kiállítása, majd saját készítésű miseruháinak tárlatát mutatja be Baranyai László plébános. Az este folyamán lesz még hangverseny, orgona-, valamint harang- és harangjáték-bemutató is.

 

Forrás: mti

KecskemétBajaKiskunfélegyházaMegyeBács-Kiskun megyeprogramok2017kulturális örökségörökségvédelem