2024.03.28, Csütörtök
Minden ami turisztika – szakmai konferencia a Megyeházán

Minden ami turisztika – szakmai konferencia a Megyeházán

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

2016.11.12. 10:36

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit Kft. „ÉRTÉK, ÉLMÉNY, EGÉSZSÉG” Bács-Kiskun megyei turisztikai konferencia 2016 címmel tartott rendezvényt a Megyeházán a megye idegenforgalomban érdekelt szakemberei számára. 

Hirdetés

 

A szakmai napot Rideg László, a Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy utánozhatatlan kincsek és óriási lehetőségek vannak a megyében, melyek egy része kiaknázatlan a mai napig. A megyei önkormányzat – a maga eszközeivel és lehetőségeivel – azon fáradozik, hogy Bács-Kiskun valóban komoly turisztikai célpont lehessen a belföldi és külföldi vendégek számára egyaránt.

„Bízom abban, hogy a sok-sok kis, helyi érték egybefésülése és komplex egészként való szolgáltatása sokkal színesebb és eredményesebb erővel bír, mint egy nagy turisztikai attrakció megjelenítése.” - mondta el bizakodva a megyei elnök. 

Dr. Ruszinkó Ádám, turisztikai szakértő bemutatta a Bács-Kiskun megyei turizmusfejlesztési tervet, mely tartalmazza a térség főbb vonzerejét, a fejlesztési irányokat, a szükséges források megteremtési lehetőségeit és a megvalósítási elképzeléseket. Kiemelte, hogy csak a települések és kis térségek összefogásával és együttműködésével lehet tartós és valódi eredményt elérni.

 

A Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit Kft. ügyvezetője, Csáki Béla beszámolt a főbb turisztikai célú TOP-os pályázatokról a hallgatóságnak. Ezekre a felhívásokra önkormányzatok, civil szervezetek és egyházak pályázhattak 5 kategóriában.

 

Érdekes előadás tartott Németh Zsolt, a Kerékpáros Magyarország Szövetség alelnöke a kerékpáros turizmusról, mely manapság az egyik leginkább feltörekvő ága az idegenforgalomnak. Az alelnök felvázolta a Bács-Kiskun megyei sajátosságokat, a problémákat, s azok lehetséges megoldásait. A kerékpárturizmus hatalmas lehetőséget rejt magában: a térség adottságaira alapozva, azokat előnyösen kihasználva, a turizmus szereplőinek széles körét bevonva Bács-Kiskun komoly vonzerejévé válhatna.

 

Az előadások közt az önkormányzat munkatársai beszámoltak arról is, milyen gyógyhelyfejlesztések, valamint határon átnyúló együttműködések által létrehozott turisztikai fejlesztések zajlanak már vagy várhatóak a jövőben térségünkben. Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa csodás képekkel illusztrálva bizonyította be a vendégeknek: a Kiskunság természeti vonzereje és az e köré épített ökoturizmus máig páratlan értéke a megyének.

 

A 22 éves szakmai és érdekképviseleti múlttal rendelkező FATOSZ (Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége) elnöke, Dr. Szalók Csilla a szervezet életébe, faladataiba, a siker érdekében vívott mindennapos küzdelmeikbe engedett betekintést.

 

Végezetül a résztvevők meghallgathatták Bács-Kiskun testvérmegyéje, Hargita megye turisztikai lehetőségeit, valamint Sarok Krisztián, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. tanácsadójának tolmácsolásában megismerhették a turizmus fejlesztésére fordítható pályázati forráslehetőségeket.

MegyeBács-Kiskun Megyei Önkormányzatturisztikai konferenciaidegenforgalom