2024.05.02, Csütörtök

Novemberre készül el a "magyar El Camino"

2014.08.18. 20:08

A Bács-Kiskun megyei önkormányzat alelnöke Rideg László kezdeményezésére a mintegy 450 kilométer hosszúságú Esztergomtól-Máriagyűdik tartó "magyar el camino" zarándokút program keretében, Bács-Kiskunban összesen 13 beruházás zárul le 2014. novemberéig mintegy 750 millió forintból.   Szombaton délelőtt a szekszárdi Duna-híd fajszi lábánál avatták fel a 14 egyenként hat méteres szoborcsoportot.

Hirdetés

Ünnepélyesen is átadták a néhány hete végső helyére került szoborcsoportot a Szent László híd Fajsz felőli oldalán. A Magyar Zarándokút Bács-Kiskun megyei szakaszának fejlesztése újabb látványos elemmel bővült. A tizennégy monumentális, hat méteres szobrokat, hét kiváló művész készítette el júliusban a gemenci alkotótáborban, melyek a zarándokút megyei kilépő pontjánál, a szekszárdi híd mellett adnak lelki erőt az arra járó zarándoknak. Nagy érdeklődés kísérte az eseményt, hiszen több száz zarándok és meghívott vendég érkezett a szintén a projekt keretében, de korábban elkészült pihenőhöz. Az alkalomhoz illően, gyalogosan tettek meg mintegy tíz kilométert Dusnok, Szekszárd, Baja és Fajsz irányából. A csoportokkal tartottak a zászlószarándokok, így Papp Lajos professzor és Nemcsák Károly színművész, ismert közéleti személyiségek, polgármesterek: Török Ferenc Kalocsa, Palotai Péter Dusnok, Berta Zsolt Fajsz polgármestere, dr. Zöld Lászlóné Éva a bajai KDNP elnöke , illetve zarándoksegítők, régi és leendő zarándokok, akiket Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke fogadott.

A fajszi csoporttal tette meg az utat Aradszki András államtitkár, aki köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a zarándoklat kiszakít minket a mindennapi taposómalomból és a legfontosabbra irányítja lelkünket a figyelmünket. - A Magyar hazánknak és nemzetünknek, ma is nagy szüksége van az imádkozó magyarokra. Még a keresztény Európában sem arat osztatlan sikert a magyarságunkért, nemzetünkért, a hitünkért történő kiállás. Isten segítségével sok eredményt tudunk felmutatni, de még nagyon sok munka áll előttünk. Magyar szentjeink közbenjárása, a Mindenható kegyelme, a zarándokok imája kell a nemzet további erejéhez, felemelkedéséhez- mondta az államtitkár.

Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke a dusnokiakkal érkezett és a beruházás kezdeti lépéseiről beszélt. Elmondta, hogy a zarándokút megalakulása után, a megye állt elsőként a fejlesztési tervek megvalósításának élére. November végén zárul a két éves, 750 millió forintos, 200 kilométert felölelő program, melyben zarándokszállások, pihenők, kilátók, tematikus parkok épültek, mérföldkövek, út menti jelek készültek. Arra biztatott mindenkit, hogy induljon el az úton, mert végtelen megtapasztalások, találkozások érik. Az elmúlt időszakban több mint háromezer zarándokútlevelet adtak ki, de ennél sokkal többen járták már végig az Esztergom-Máriagyűd közötti szakaszt.

 Dr Zöld Lászlóné Éva - Zsigó Róbert polgármester államtitkárságának az elnyerése miatt a testület engem szavazott meg az önkormányzati társulásnak ebbe a részébe, és én örömmel jöttem el ide. Hozzánk Nemcsák Károly színművész Dusnokon csatlakozott és elmondhatom, hogy rendkívül felemelő érzés volt a megye különböző részéről érkező emberekkel itt találkozni. Megtekintve a szobrokat, azt gondolom, hogy mindenkinek mást mondanak. Én azt szeretném, hogy Baja város lakossága a hétvégi szabadidejéből áldozzon annyit, hogy elzarándokoljon erre a helyre, mert biztos vagyok benne, hogy hasonló feltöltődésben lesz részük.

 

Az érseki áldás és a közös imádság után Papp Lajos professzor osztotta meg sokakat erősítő gondolatait. Mint mondta, aki ezen a zarándokúton végigmegy, nem csak azt tapasztalja meg, hogy milyen közel van Istenhez, hanem hogy milyen nagy kegyelem magyarnak születni.  Nemcsák Károly színművész, Szép Ernő Imádság című versével köszöntötte a jelenlévőket.

Természetesen a szobrászművészek is jelen voltak, és bemutatták alkotásaikat, így a zarándokok megismerhették személyesen is Eőry Emilt, Erdős Csabát, Köhler Pétert, Kovács Attilát, Lukács Istvánt, Majoros Istvánt és Varga Zoltánt, illetve azt a motivációt, melynek segítségével megmunkálták a fát. A nap méltó csatlakozás volt az „EgyÚton” Nemzetközi Zarándoknap országos eseményeihez is.