2024.07.03, Szerda
Ősszel startol a szórványkollégiumokat támogató program
Fotó: hungarikumliget.hu

Ősszel startol a szórványkollégiumokat támogató program

MTI

2024.07.01. 10:05

A diákokat és a szórványban működő magyar intézményeket segítik majd.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kezdeményezésére szeptemberben kezdődik a Lakitelek Népfőiskola szórványkollégiumokat támogató programja - közölte Lezsák Sándor az MTI-vel. Az Országgyűlés alelnöke és a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: munkatársaival a napokban Aradon, Temesváron, Gyulafehérváron, Nagyenyeden, Segesváron és Gyimesfelsőlokon találkoztak az iskolák vezetőivel.

Csíksomlyóról érkeznek Lakitelekre vakációra a fiatalok

Tavasszal egy háromnapos partiumi és székelyföldi körút során 12 települést látogattak meg, a következő felmérést pedig a moldvai csángó magyar területen végzik majd - fűzte hozzá
Lezsák Sándor ismertetése szerint a látogatások során tájékozódnak az óvodák és iskolák helyzetéről, felmérik, milyen programokkal segíthetik a diákokat és a szórványban működő magyar intézményeket.
A program keretében július elején a csíksomlyói Csibész Alapítvány hatvan tanulóját látják vendégül a Lakitelek Népfőiskolán. A vakációzó fiataloknak parlamenti és ópusztaszeri kirándulást is szerveznek - közölte.
 

Harminc szórványkollégium képviselői mutatják be intézményeiket szeptemberben a Hungarikum Ligetben

Ősszel, szeptember 24-26. között csaknem harminc szórványkollégium vezetői találkoznak a lakiteleki Hungarikum Ligetben, valamennyien bemutatót tartanak a működésükről, közös programokat, vetélkedőket egyeztetnek, és sporteszközökre, taneszközökre kapnak pályázati lehetőséget.
Lezsák Sándor kiemelte: a nemzetpolitikai államtitkárság elsősorban a szórványkollégiumok működését biztosítja, a lakiteleki népfőiskola a sikeres tartalmi munkához járul hozzá.

KultúraLakitelekLakitelek Népfőiskolaszórványkollégiumok