2024.04.20, Szombat
Szöcske vagy sáska?
Illusztráció: Pixabay

Szöcske vagy sáska?

Kiskunsági Nemzeti Park

2022.08.20. 10:00

Legegyszerűbb a csápok hosszúsága alapján elkülöníteni egymástól a két csoportot: a sáskák csápja igen rövid, ezzel szemben a szöcskék csápostora gyakran az állat testénél is hosszabb.

Hirdetés

Bár a köznyelv gyakran szöcskeként emlegeti a fűben ugráló, mindenki által jól ismert pár centiméteres rovarokat, és sáskaként a nagyobb, zöldes színezetű, lassan mozgó lényeket, a tudományos nyelvben más szóhasználat az elfogadott - tájékoztatott honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park. 

De akkor hogyan is állapítsuk meg, hogy szöcskét vagy sáskát látunk?

Legegyszerűbb a csápok hosszúsága alapján elkülöníteni egymástól a két csoportot: a sáskák csápja igen rövid, hossza nem éri el a testhossz felét. Ezzel szemben a szöcskék csápostora gyakran az állat testénél is hosszabb.

Egy másik szembetűnő eltérés a nőstények esetében a szöcskék jól látható, hosszú tojócsöve, melyről az alrend (tojócsövesek – Ensifera) is kapta a nevét. Ebbe a rendszertani csoportba tartoznak még a szöcskék közeli rokonai, a tücskök is. A nőstény sáskáknak ugyanakkor csak rövid, alig látható tojókampói vannak, erre utal az alrend neve (tojókampósok – Caelifera) is.

További érdekességek a nemzeti park honlapján olvashatók. 
 

EgyébKiskunsági Nemzeti Park