2024.07.16, Kedd

TEVAgy a Hős! kampány a kecskeméti SOS- Gyermekfaluban

2016.03.03. 09:20

Kecskeméten először az SOS- Gyermekfaluban került megrendezésre a TEVAgy a Hős! elnevezésű kampány, ami egy új, újraélesztést oktató program Magyarországon. A TEVA Gyógyszergyár Zrt. által támogatott kampánynak köszönhetően szombaton 27 általános- és középiskolás korú fiatal tanulta meg, hogyan képesek azonnal segíteni a hirtelen szívleállást szenvedett társaikon.

Kecskeméten először az SOS- Gyermekfaluban került megrendezésre a TEVAgy a Hős! elnevezésű kampány, ami egy új, újraélesztést oktató program Magyarországon. A TEVA Gyógyszergyár Zrt. által támogatott kampánynak köszönhetően szombaton 27 általános- és középiskolás korú fiatal tanulta meg, hogyan képesek azonnal segíteni a hirtelen szívleállást szenvedett társaikon.

Magyarországon a hirtelen szívhalál a vezető halálok, amelynek következtében évente 25 000 ember hal meg. Pedig a betegek jelentős része megmenthető lenne, ha a környezetükben valaki ismerné, és bátran alkalmazná is az életmentő szívmasszázs technikáját a mentők kiérkezéséig. Sajnos Magyarországon 1 000 emberből 17-en tudnak csak újraéleszteni (az egészségügyi dolgozókkal együtt), de az azonnali segítségnyújtás technikája megtanulható!

A 2014 áprilisában indult kampány keretében Mészáros Zalán mentőtiszt és Klupács Péter mentő- technikus egy olyan új módszert találtak ki és oktatnak, amellyel minden korosztály számára könnyen elsajátíthatóak az életfontosságú ismeretek, és még szájon át sem kell lélegeztetni hozzá a beteget.

Tehát célszerű már gyermekkorban felhívni a figyelmet a segítségnyújtás fontosságára, mert a gyermekeket sem lehet megvédeni ezektől a helyzetektől, de időben fel lehet őket készíteni rájuk. (Öt éves kortól oktatható a program kisgyermekeknek is.) Ezért Kecskeméten is elsőként a gyermekek körében mutatkozott be az Arteregó Kommunikációs Ügynökség által gondozott kampány. Az SOS- Gyermekfalu fiataljai egy 30 perces, játékos körülmények között zajló oktatáson vettek részt. Az előadás elejét az oktató egy rövid, de lényegre törő mondattal kezdte, ami a technika ismeretének fontosságára utalt:

„Lehetséges lesz, hogy ki tudjuk játszani a halált!”- mondta Klupács Péter.

Ezt követően pedig ritmusos zenére bemutatták, majd meg is tanították a helyes szívmasszázs módszerét a gyermekeknek, amellyel tulajdonképpen az agysejteket tudják életben tartani, amíg a mentő ki nem érkezik. Időt kell nyerni, ezért a segítségnyújtónak nem az az elsődleges feladata, hogy mentőt hívjon. A módszer újdonsága, hogy a fiatalok gumilabdákon tanulták meg a szívmasszázs helyes ritmusát, mélységét. Klupács Péter arról is beszélt a gyermekeknek, hogy az agyunk 4 percig bírja oxigén nélkül, a negyedik percben elhalnak az agysejtjeink, ezért kell gyorsan cselekednünk 4 percen belül.

A Prizma- díjas programot a fiatalok nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel fogadták, az oktatás közben pedig a legfontosabb kérdés is elhangzott:

„Mi történik, ha nem sikerül?”- kérdezte egy kislány.

A kérdésre adott válaszból a program egyik célkitűzése is jól érzékelhető:

„Inkább az legyen, hogy csinálok valamit és nem sikerül, mint az legyen, hogy nem csináltam semmit… Mert létezik egy olyan, hogy lelkiismeret.”- válaszolta Klupács Péter.

Az előadás végén szuperhősös matricákat és egy - az életfontosságú ismereteket tartalmazó - képregényt is kaptak a gyermekek.

Az országos kampány keretében az oktatók óvodákban, iskolákban és munkahelyeken is tartanak előadást. A kampány fő célja, hogy iskolákban, tornaórák keretei között oktathassák a fiatalokat a helyes újraélesztés módszerére. Azért, hogy az azonnali segítségnyújtás hiánya miatt ne haljon meg naponta 70 ember.

Részletek a programról: www.tevagyahos.hu

forrás: Puskás Anna

Az SOS Gyermekfalvakról

Ma több mint 20 ezer gyermek nem a vér szerinti szüleivel él. Az SOS Gyermekfalvak közel 400 gyereknek ad családot nevelőszülő hálózatán és gyermekfalvain keresztül. A gyermekfalvak sajátossága, hogy a nevelőszülőknél a gyerekek testvéreikkel együtt maradva, családként nőhetnek fel. A kecskeméti SOS Gyermekfaluban közel 200 gyermek nevelkedik.

 

Galéria

KecskemétSOS- GyermekfaluTEVA Gyógyszergyár Zrt.szívmasszázs