2024.10.18, Péntek
„Megfestelek égszínkékre…”
Kecskeméti Katona József Múzeum

„Megfestelek égszínkékre…”

Kecskeméti Katona József Múzeum

2024.10.09. 11:06

Szakmai kiállítás nyílik a Kecskeméti Katona József Múzeumban, a ma is aktív tiszakécskei és bácsalmási kékfestő műhelyekkel együttműködve.

„Megfestelek égszínkékre…” – Kékfestő mesterség Bács-Kiskun vármegyében című időszaki kiállítás nyílik október 11-én 15 óra 30 perckor a Kecskeméti Katona József Múzeum Népi Iparművészeti Gyűjteményében - derül ki a lapunkhoz eljuttatott tájékoztatóból. Az intézmény impozáns nagy termében berendezett tárlat betekintést nyújt egy több évszázados hagyománnyal rendelkező, generációról-generációra öröklődő, napjainkig űzött mesterség világába.

A kiállított tárgyak között szerepelnek a kékfestés munkafolyamatához kapcsolódó eszközök, a műhelyfelszerelés elemei, illetve a végeredménynek tekinthető festett kelmék és belőlük készült változatos, történeti és kortárs viseleti elemek, használati tárgyak. A kiállítás a ma is aktív tiszakécskei és bácsalmási műhelyekkel együttműködve valósult meg, így a leporolt múzeumi tárgyi- és adattári anyagok mellett kortárs, használatban lévő eszközök és frissen festett textíliák is bekerültek a kiállítótérbe.

A megnyitóünnepségen a vendégeket Dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója köszönti, a tárlatot Dr. Méri Edina néprajzkutató muzeológus, múzeumpedagógus, a pápai Kékfestő Múzeum szakmai vezetője nyitja meg. Az ünnepélyes megnyitón jelen lesznek a kékfestő műhelyek mesterei, közreműködik a tiszakécskei Fülbemászók citerazenekar.

A kiállítás 2024. október 11-e és 2025. március 29-e között tekinthető meg a Népi Iparművészeti Gyűjtemény nyitvatartási idejében.

 

KecskemétKecskemétKecskeméti Katona József Múzeumkékfestés