2024.03.19, Kedd
Aláírta szerződését Bács-Kiskun ezredik területvédelmi tartalékosa
Fotó: honvedelem.hu

Aláírta szerződését Bács-Kiskun ezredik területvédelmi tartalékosa

MTI

2023.06.10. 10:00

Katonának lenni a nemzet szolgálatát jelenti, a területvédelmi tartalékos katonák pedig ennek az eszmének a jelképei, hiszen környezetüket jól ismerve biztonságot jelentenek az ott élő emberek számára - mondta a vezérkari főnök együttműködési helyettese Bács-Kiskun vármegye ezredik területvédelmi tartalékosának ünnepélyes szerződtetése alkalmából pénteken Kecskeméten.

Hirdetés

Takács Attila Géza vezérőrnagy felidézte: 2016-ban a tartalékos rendszert új alapokra helyezve kezdődött el a területvédelmi tartalékos szolgálati forma kialakítása, amely "megteremtette az ország immunrendszerét, a nemzet ellenállóképességét".

 "Napjainkban több mint 11 ezer önkéntes tartalékos katona szolgál hazánkban", ebből a területvédelmi tartalékos jogviszony az egyik legdinamikusabban fejlődő szolgálati forma - közölte Takács Attila Géza, fontosnak nevezve, hogy mindenki tudja: a területvédelmi tartalékos rendszer valós és nélkülözhetetlen képessége a Magyar Honvédségnek, amely szervesen illeszthető a hivatásos haderők mindenkori feladatrendszerébe és hatékonyan támogatja a honvédelmi feladatokat. A vezérőrnagy jelezte:

az új szolgálati forma iránti társadalmi igény a kezdetektől megmutatkozott, és létjogosultsága ma is tükröződik Bács-Kiskun vármegye ezredik tartalékosának ünnepélyes szerződés-aláírásával.

Alapkiképzésük tavaly szeptember óta a szerződéses állománnyal együtt történik, így ma már a missziókban is együtt szolgálnak hivatásos és szerződéses társaikkal - tájékoztatott.

"A honvédelem napjainkban talán a legfontosabb nemzeti ügy"

Szavai szerint a honvédelem napjainkban talán a legfontosabb nemzeti ügy. Több mint ezer éve harcolunk azért, hogy a Kárpát-medencében a magyaroknak ne csak otthona, de hazája is legyen - fogalmazott, megjegyezve, hogy a szolgálat alapértékeit jelentő bajtársiasság és kötelességtudat közvetítése legalább olyan fontos küldetése a honvédségnek, mint az ország biztonságának szavatolása.

Biztonság nélkül egyetlen nemzetnek sincs jövője, enélkül nem lehet nyugodt, kiszámítható jövőt építeni - húzta alá Takács Attila Géza. Ez azonban nem adomány, a biztonságért minden nap mindenkinek tennie kell - mondta. Kijelentette, hogy a Magyar Honvédség történelmének egyik legátfogóbb megújulásán megy keresztül annak érdekében, hogy az emberek biztonságát a kor kihívásaihoz alkalmazkodva tudja garantálni, a területvédelem e biztonság alappillérévé vált az utóbbi időben.

Kitért arra is, hogy az önkéntes tartalékos rendszerben szolgáló katonák a honvédség nagykövetei a társadalom felé.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag alapján az első területvédelmi tartalékos katona 2017-ben kezdte meg szolgálatát Magyarországon. Bács-Kiskun vármegye az első, ahol már ezer területvédelmi tartalékost toboroztak. A vármegye ezredik területvédelmi tartalékosa, Péli Olivér gyermekkora óta érdeklődik a Magyar Honvédség, a katonai pálya iránt. Jelenleg a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikum 11. évfolyamos hallgatója, kadét szakirányon.

KecskemétKecskemétkatonákterületvédelmi tartalékosMagyar Honvédség