2024.04.19, Péntek

Dióda lézerközpont épül a Neumann János Egyetemen

Neumann János Egyetem

2018.09.07. 15:51

A projekt keretében egy új alap, és alkalmazott kutatási lézerlaboratórium kialakítása a cél.

Hirdetés

Elkezdődött a kivitelezés Kecskeméten, a „Dióda lézerközpont kialakítása a Neumann János Egyetemen” című, GINOP-2.3.3-15-2016-00041 azonosító számú projekt keretében. A fejlesztést a Neumann János Egyetem, mint konzorciumvezető a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft.-vel konzorciumban valósítja meg. A projektgazdák 518,1 millió forint uniós és hazai forrást nyertek a beruházásra. A 100 százalékos támogatás vissza nem térítendő.

A tegnapi ünnepélyes alapkőletétel alkalmából Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere, Finta Zita kancellár és dr. Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Kft. ügyvezetője köszöntötték a megjelenteket. A fejlesztést Dr. Weltsch Zoltán, tanszékvezető, projektmenedzser és Lenkeyné dr. Bíró Györgyvér, a Bay Zoltán Kft. divízió igazgatója mutatták be.

A laboratórium a technika mai állásának megfelelően élvonalbeli, hazánkban pedig – az újdonságánál fogva – hiánypótló. A kutatóhely három fő egysége: optikai szálban vezetett, nagyteljesítményű direktdiódás megmunkáló központ, optikai szálvezetés nélküli direktdiódás megmunkáló központ és iImpulzuslézeres szubtraktív mikro-megmunkáló központ.

 

A lézerlaboratórium infrastruktúrájának kialakítása a Neumann János Egyetem, az eszközök specifikálása, beszerzése, rendszerbe állítása a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft feladata a Neumann János Egyetem bázisán. Az üzembe helyezést követően a működtetés és a tulajdonjogok is ennek megfelelően alakulnak. A Neumann János Egyetem a megszerzett ismereteket az oktatásban a hagyományos és a duális képzés területén is kamatoztatni kívánja. A jármű-, gép-, elektromos-, elektronikai ipar területén a különböző teljesítményű lézereket ma a vágás, hegesztés és a gravírozás területén alkalmazzák, így a létrehozandó laboratórium által ezeken a területeken lehet az oktatás színvonalának javítása mellett elsődlegesen a beszállító kis- és közepes vállalatok innovációs képességeit javítani. Különösen nagy az igény a mikromegmunkálás iránt. A választott berendezéssel a fogászati implantátumok beépülését segítő felületmódosítási eljárásokat is lehet fejleszteni.

KecskemétKecskemétdióda lézerközpontNeumann János Egyetem