2024.04.19, Péntek
Nagyszabású programsorozat indul a közösségépítés jegyében

Nagyszabású programsorozat indul a közösségépítés jegyében

Bacsmegye.hu, Bács-Kiskun megyei TIT

2017.05.09. 14:27

A Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat nagyszabású kulturális és ismeretterjesztő programsorozat megvalósítására vállalkozik 2017 és 2020 között „Hagyomány, tudás, közösség” címmel. A programsorozat célja a helyi közösségek megerősítése a nemzedékek közötti párbeszéd új formáinak megteremtésével.

Hirdetés

Egy város, így Kecskemét is, az adott település hagyományait, értékeit jól ismerő, illetve napjaink társadalmi, kulturális, politikai kérdéseiben eligazodni képes polgárok társadalmi szerepvállalása jegyében válhat valódi közösségé. Ehhez pedig az adott településen élő nemzedékek folyamatos együttműködésére van szükség. A Bács-Kiskun Megyei TIT „Hagyomány, tudás, közösség” elnevezésű rendezvénysorozatát ez a felismerés hívta életre. Programjai mindenekelőtt azt a célt szolgálják, hogy az egymásnak ismereteket átadó generációk valódi közösséget alkossanak, amelyen belül fiatalok és idősek egyaránt megtalálják az aktív társadalmi élet feltételeit.

A Bács-Kiskun Megyei TIT együttműködő partnereivel megvalósítani tervezett programjai között szerepelnek többek között időseknek szóló tanácsadások, képzések, tréningek; a generációk és kultúrák közötti párbeszéd jegyében rendezett kiállítások; a helyi hagyományok átadását szolgáló rendezvények fiatalok és idősek részvételével; néptánc-találkozók és kézműves foglalkozások; az érdekképviseleti munkát segítő szakmai fórumok.

 

A Bács-Kiskun Megyei TIT a rendezvénysorozat indításának alkalmából 2017. május 9-én sajtótájékoztatót tartott, melyen bemutatták a program főbb elemeit és a 2017. évi rendezvényeket. 

Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere a programról elmondta: "a programok célja a nemzedékek összekapcsolása, melyek nem csak tudományos megközelítésben, hanem a gyakorlatban is tudnak újdonságot közvetíteni a programon résztvevőknek." Reményét fejezte ki, hogy a megvalósuló kulturális és ismeretterjesztő programsorozat segíti majd a kecskeméti nemzedékeknek az egymás felé való megértését és együttműködését is.

Dr. Kraszkó Károly, a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke a projekttel kapcsolatban kiemelte: "a tudományos ismeretterjesztésben – mely a mi munkánk legfontosabb része – kiemelten fontosnak tartjuk a személyes találkozást a hallgatók és az előadók között. A programsorozat magában hordozza azt a küldetést, hogy az aktuális tudományos eredmények közvetítését, valamint a közösségformálást is támogassa."

Dr. Szécsi Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnökségi tagja a programról megállapította: "Egy város akkor válik valódi közösségé, ha annak polgárai a hagyományok jegyében gondolkodnak és élnek. Kecskemét csak akkor tudja itt tartani a polgárait, ha - túl azon, hogy munkalehetőséget kínál - valódi közösségként tud működni, melynek tartalmát a nemzedékek dialógusa adja meg. Ezáltal egyetlen program keretében tehát több, kulcsfontosságú feladat megvalósítása a cél. Mondhatni, a program a város gazdasági és társadalmi érdekeit is megjeleníti."

 

A programsorozat elemei 2017-től indulnak, és 4 éven át tartanak majd. Ez idő alatt közel 40 rendezvény valósulhat meg. A programsorozat több mint 7000 főt érint majd.

A „Hagyomány, tudás, közösség” című rendezvénysorozat 2017-ben megvalósuló programjai:

  • Kecskeméti nemzedékek címmel hagyományőrző programsorozat idősek közreműködésével
  • „Harmadik Kor Egyeteme” címmel képzési program időseknek
  • Kommunikációs, konfliktuskezelési és mediációs tréningek civil szervezetek és nyugdíjasok képviselői számára
  • Megyei néptánc találkozó, táncház, aprók tánca, játszóház és kézműves foglalkozások a helyi hagyományőrzés jegyében
  • Ökumenikus Nyári Egyetem
  • A Kecskemét - Aomori Baráti Kör kiállításai, rendezvényei a generációk és kultúrák közötti párbeszéd jegyében
  • „Társadalmi felelősségvállalás, önkéntesség, nemzedéki párbeszéd” címmel előadássorozat a diákoknak és civil szervezeteknek
  • Érdekképviseleti és jogi tanácsadás civil szervezetek és nyugdíjasok képviselői számára

 

A programsorozat az Emberi Erőforrás Operatív Program keretében nyert pályázati támogatás eredményeként valósul meg.

KecskemétKecskeméthagyományőrzésprogramsorozatBács-Kiskun Megyei TITközösségformálás