2024.09.13, Péntek
Boldog Gizella díjat kapott a Kiskunhalasi Határőr Dózsa Sportkör korábbi lovasa
umm.hu

Boldog Gizella díjat kapott a Kiskunhalasi Határőr Dózsa Sportkör korábbi lovasa

mti

2024.08.25. 14:43

Nagyszüleihez, szüleihez hasonlóan Perényi János is állattenyésztéssel foglalkozik, szürkemarhát, juhokat tenyészt és kiemelkedő szerep jut gazdálkodásában a lónak.

Cserjés Katalin irodalomtörténésznek és Perényi János gazdálkodónak, lótenyésztőnek ítélték oda idén a Boldog Gizella-díjat, a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány elismerését hétfőn este gálaműsor keretében adták át a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban - tájékoztatta a civil szervezet az MTI-t.

Perényi János 1950. december 11-én született, családja anyai ágon tősgyökeres vásárhelyi, apai ágon pedig Mezőberényből származik. Az általános iskola felső tagozatát a sóshalmi iskolában, a középiskolát a Bethlen gimnáziumban fejezte be. Az orosházi Felsőfokú Mezőgazdasági Technikumban állattenyésztési és takarmányozási szakon végzett, később több szakirányú képesítést is szerzett. Mezőgazdasági nagyüzemekben állattenyésztési agronómusként, ménesvezetőként, lótenyésztési és juhtenyésztési ágazatvezetőként dolgozott.   

Perényi János a versenylovaglást gyermekkorában kezdte, és katonaidejét is nyeregben töltötte, a Kiskunhalasi Határőr Dózsa Sportkör lovasaként. Így jutott el a filmek világába is, színészek lovasdublőrjeként. Szerepelt többek között a Rózsa Sándor, a Bűntetőexpedíció, az Árpád a cigány, a Csillagbörtön és a Musztánglegenda című filmekben.   

1991-ben kezdeményezte Hódmezővásárhelyen a nagy múltú Gazdasági Egyesület újjáalapítását, melynek jelenleg is ügyvezető elnöke. Az egyesületben képviselik a mezőgazdasági termelők, a helyi gazdálkodók érdekeit, miközben mezőgazdasági tematikájú rendezvényeket, kiállításokat, előadásokat szerveznek. 2002-ben nótakört alapítottak, amely a mai napig működik. 2008-ban létrehozták a Pásztorélet Kutatók Körét. Pásztoreszköz gyűjteményükkel országszerte, de külföldön is időszaki kiállításokon vesznek részt.   

Nagyszüleihez, szüleihez hasonlóan Perényi János is állattenyésztéssel foglalkozik, szürkemarhát, juhokat tenyészt és kiemelkedő szerep jut gazdálkodásában a lónak. Gazdaságában sárga színű kisbéri félvér és furioso north star fajtájú lovakat tenyészt. Több lovával Budapesten, a Honvéd-Huszár Díszegységben lovagolnak.   

Munkásságát Hódmezővásárhelyen 2011-ben Signum Urbis Honorantis, szülővárosában, Mezőberényben 2016-ban díszpolgári címmel ismerték el.
 

KiskunhalasmezőgazdaságKiskunhalaslovaglás