2024.04.18, Csütörtök

Kubinyi Anna kiállításával nyílt meg a Művészeti Fesztivál

kecskemet.hu

2016.07.19. 13:49

Idén is Kecskemét neves szülötte, Kubinyi Anna „emléke, művészetének ereje, személyiségének tiszteletet parancsoló igényessége” áll vezérlő elvként a rendezvények hátterében.

Hirdetés

Kubinyi Anna textilművész emlékkiállításának megnyitásával hétfő délután kezdetét vette az immár több évtizedes múltra visszatekintő Kodály Művészeti Fesztivál programsorozata. 

Az 1970-es első Kodály Szeminárium óta minden nyári tanfolyammal párhuzamosan hangversenyeket is rendeznek. A koncertek sora 1978-ban sorozattá bővült. A hagyományosan július második felében szervezett program 1986 óta viseli a fesztivál nevet. Az ez évi Kodály Művészeti Fesztivál hétfő délután Kubinyi Anna Kossuth-, Príma Primissima és Magyar Örökség díjas textilművész emlékkiállításának megnyitásával kezdődött meg.

A Hírös Agóra földszinti kiállítótermében Erdei Péter Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze mondott ünnepi beszédet. A Kodály Intézet nyugalmazott igazgatója előbb az elmúlt évtizedekre tekintett vissza: „Nagyjából az 1980-as évtized közepe óta figyelhető meg Kecskeméten az a szándék, hogy a nyári kulturális rendezvényeink – sok más városhoz hasonlóan – itt is megtalálják sajátos, csak miránk jellemző arculatukat. Nagyon fontos ez a törekvés, hiszen a nyár az az évszak, amikor az emberek – kicsit felszabadulva és kiszabadulva a mindennapok munkával és gondokkal teli erőfeszítései közül – a szokásosnál több időt, energiát tudnak áldozni a művészetekre, a szép iránti igényeik kielégítésére. Az emberek keresik a mást, a szépet, a mindennapoktól eltérőt, melyben értékes tartalom, maradandó élmény gazdagíthatja őket.”

Erdei Péter szólt arról is, hogy a programsorozat összeállítása sosem egyszerű feladat. Nem elég ugyanis a fellelhető kínálatot „összehordani”, mindig valami eredetit és igazán újat kell teremteni. „Azt hiszem, nincs szükség annak közhelyszerű ismétlésére, hogy miért kapta a mi rendezvényünk a Kodály Művészeti Fesztivál nevet. Az ő emléke, művészetének ereje, személyiségének tiszteletet parancsoló igényessége az a vezérlő elv, amihez megpróbáljuk magunkat mérni, amire szükségünk van nap mint nap ahhoz, hogy el ne tévedjünk a mai zűrzavaros világ »báránybőrbe bújt farkas« típusú, erőszakos tendenciái közepette. Nem Kodálynak van tehát szüksége az ünneplésre, hanem nekünk magunknak van szükségünk őreá! Arra, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk!”

A fesztivál első programja, Kubinyi Anna emlékkiállítása is összhangban áll ezen célkitűzéssel. Erdei Péter kiemelte: a sajnálatosan korán elhunyt művész műalkotásai egy egészen különleges szépségű világot mutatnak meg, amelyik ugyanúgy a magyar népi hagyományban gyökerezik, mint Kodály Zoltán zenéje. „Ha végignézünk ezeken a gyönyörű textileken, két dolog azonnal szembetűnik. Egyik, hogy a művész milyen erősen kötődött a székely hagyományhoz, történeti és művészi értelemben egyaránt. Bámulatos az a művészi erő, mellyel megteremti például a székely kapu hangulatát és használja az onnan vett motívumokat. A másik szembetűnő elem, hogy a művész nemcsak vállalja, hanem deklarálja hitbéli meggyőződését, mindkét itt látható székely kapujára világosan olvashatóan felírta: »Isten segedelmével készítette Kubinyi Anna«”.

Nyitóbeszédét Erdei Péter két kívánsággal zárta. Egyrészt sok szép, emlékezetes élményt kívánt a fesztivál valamennyi látogatójának, másrészt reményét fejezte ki, hogy „a művészetek pártfogásán belül a zenei élet támogatása a jövőben még inkább központi szerepet kap városunk életében, hogy a ránk következő esztendő évfordulói – a reformáció 500. évére, illetve Kodály halálának 50. évfordulójára gondolok – méltó helyet kapjanak rendezvényeink között.”

A Kodály Művészeti Fesztivál ünnepélyes megnyitóját – mintegy keretbe fogva – a Scherzo Vegyeskar énekei gazdagították. A néhány héttel ezelőtt nemzetközi sikert elért kecskeméti kórus Závori Erika vezényletével a program első perceiben Barabás Árpád: Ráolvasó, majd Erdei Péter ünnepi köszöntőjét követően Karai József: Estéli nótázás című művét szólaltatta meg, zongorán Gémes Adrienne kísérte a zenei együttest.

A tárlat a Hírös Agóra földszinti kiállítótermében augusztus 21-ig, naponta 10-18 óráig díjtalanul megtekinthető.

forrás: kecskemet.hu