2024.10.23, Szerda

Andritz – folyamatos a fejlődés a világbajnokoknál

2014.06.19. 14:05

A Tiszakécskén működő osztrák tulajdonú Andritz Kft-ről kevesen tudják, hogy közel 500 főt foglalkoztat, évek óta tízmilliárd forint árbevételt termel és az utóbbi évben folyamatosan fejleszt. Mezei Károly ügyvezetőtől számos további részletet is megtudtunk, többek között azt is, hogy a fiatal gyár június 13-án foci világbajnokságot nyert az Andritz világában.

2007-ben vásárolta meg az Andritz a korábbi TIGÉP-et, 2013-ban léptek ki a sajtó elé igazán, amikor az új irodaházukat felavatták, mire koncentrál ez az újnak mondható cég Tiszakécskén?

Három területre koncentrálunk, az árbevételre, a fejlesztésre és a humán erőforrásra. Az árbevételünk az előző évnek megfelelően 32-33 millió eurós nagyságú volt, amit a korábbiakhoz hasonlóan közel 500 ezer produktív munkaóra alatt termelünk meg.  Ehhez a stabilitáshoz folyamatos fejlesztésekre volt szükség, mind az infrastruktúra mind pedig a technológia oldalán, illetve dolgozóink képzése terén.

 2013-ban egy jelentős fejlesztés keretében építettük meg a vállalat új irodaházát, mely irodai munkahelyek mellett 400 fő szociális öltöző-fürdő lehetőségét biztosítja, de a fejlődés ezzel nem állt meg. Azóta üzembe helyeztünk egy másfél millió euró értékű hengerítő gépet, ami nálunk egy kulcstechnológiának számít, és ezzel egy negyvenéves technológiát tudtunk leváltani. Az új hengerítő egyrészt CNC vezérelt, másrészt annyira pontos, hogy ezzel anyagvastagságot tudunk megspórolni, ami jelentős hatékonyságbeli ellőre lépést jelent. További előnye az új hengerítőnek, hogy a korábbi 1500 mm helyett ez már 3500 mm széles, 120 mm vastag anyagot is képes hengeríteni öt méter átmérőben (!), ami a nyomdaipari szárítóhengerek terén szintén egy jelentős gazdaságossági előrelépést okoz számunkra.



Ezzel persze ki is nőttük a korábbi S3-as csarnokot, ahol két  festőkabinunk és szemcseszóró kabinunk volt, így most azon dolgozunk, hogy legyen még egy festő kabinunk és egy un. mosókabinunk ahol a felületkezelést készíthetjük elő. Ez a funkció már nem fér be a csarnokba ezért egy közel egymillió eurós beruházás keretében meghosszabbítjuk, és a terveink alapján, november végén a tesztüzem is megkezdődhet. A beruházás következtében egy-egy generátorház előállítása során, amelyekből most háromhetente készítünk egyet, több száz produktív órát tudunk megtakarítani.

További fejlesztés keretében a cég belső logisztikáját újítottuk meg az elmúlt évben. Ahogyan korábban a sajtóbejáráson is látható volt, hatalmas termékekkel dolgozunk, amelyeknek a telepen belüli mozgatása nagyon jelentős költséget emésztett fel. Így ma egy speciális 100-120 tonnás teherbírású utánfutóval, amely hidraulikusan emeli meg a termékeket és egy vontatóval kiegészülve egy félmillió eurós egyszeri beruházással ki tudtuk váltani a korábban rendszeresnek mondható autódaruk bérleti díjait.



A következő stratégiai döntés, hogy a tavalyi iroda beruházással egy időben átadott 3,5 millió eurós technológiai fejlesztés mellé egy un. karusszel esztergát kívánunk vásárolni, ami egy köreszterga tulajdonképpen, csak ezt a mi hatalmas termékeink méretében kell elképzelni. (Például ez egy 6 méteres asztallal rendelkezik. )Ezzel a termékeink felület-megmunkálásban kívánunk jelentős hatékonyságnövelést elérni, például a Yankee hengerek gyártása során. A karusszelt,melynek technikai paramétereinek pontosítása, lehetséges gyártó kiválasztása folyamatban van, amit közel 4 millió eurós beruházás következtében telepítünk le, 2015 nyarán már szeretnénk használni.

Mi készteti önöket erre a folyamatos fejlesztésre?

Ezek a hengerek 4-6 méter átmérőjűek, 4-12 méter hosszúak. Korábban az volt a trend, hogy ezeket öntvényből készítették, de miután ezek a szárítóhengerek a forgásukból adódóan számos balesetet okoztak a szétrobbanásukkal, az ipar egyre inkább átáll a hegesztett szerkezetre. A gyártók kis átmérőben voltak képesek gyártani ezeket a hegesztett hengereket, az Adritz pedig a fejlesztő mérnökeinek köszönhetően ma ezt már akár 6 méter átmérőben is képes gyártani. Tehát a piaci trendek változásához való igazodás kényszere késztet bennünket, hogy lehetőleg az igények megfogalmazódása előtt már kész technológiákkal rendelkezzünk a megváltozott körülményekhez.

Tudni kell, hogy az amerikai piacon még döntően öntvényből vannak a szárítóhengerek, de már kiszállítottuk az első hegesztett szerkezetet és ott is szépen lassan vélhetően át fog állni az ipar ezekre a szerkezetű szárítóhengerekre, ami egy jelentős piac megnyílását jelentheti számunkra.

Miért nem építenek Amerikában egy gyárat, miért Tiszakécskéről szállítják a hengereket?

 A szállítás hajón nem egy elviselhetetlenül nagy költség, a kapacitás pedig Tiszakécskéről is megoldható. Az Andritz-nak van egy gyára már Kínában, ahonnan értelemszerűen az ázsiai piacot fogják ellátni, hiszen ma még mi látjuk el azokat a piacokat is.

Van-e határa a termékeik fizikai méretének?



A mainál is nagyobb méretű termékek további növekedésnek mára csupán a szállító útvonalak „átengedő képessége” szab határt, gondolok itt az alagutakra, felüljárókra. Így példádul 2013-ban egy alkalommal két fél terméket szállítottunk egy Ausztriában épülő papírgyárhoz, amelyet utána felállványozva a helyszínen hegesztettünk össze és nagyon jól sikerült.

Önök a Dunán Paksánál teszik vízre a termékeiket, és látszólag nem okoz gondot Tiszakécskéről a logisztikai feladatok megoldása, mégis 20 éve mást sem lehet hallani, mint azt, hogy Tiszakécske logisztikailag nagyon nehéz helyzetben van az ipar szempontjából. Mi erről a véleménye?

A szállítás megoldható probléma, hiszen az összes speciális transzport, ahogyan szállítunk. Az útvonalat a szállítás előtt egy hónappal engedélyeztetni kell, és mint mondtam a felüljárók és a hidak határt szabnak a termékek méretének.

Mire számít az Andritz a piaci trendek alapján?

Minden generátorház más, de például ahhoz, hogy mi most tavasszal el tudtuk szállítani a General Elektrik számára az első gázhűtéses generátort, azt mi már 2013 nyarán el kezdtük gyártani. Mint említettem az idén háromhetente fogunk egy-egy generátort kiszállítani, melynek teljesítéséhez 6 hónappal előtte már gyártásba kerül az adott generátorház. A megrendelések alapján ez a volumen várható jövőre is, és ha hinni lehet a kétéves előrejelzéseknek, akkor 2016-ban a három hét, két és fél hétre fog csökkenni, ami azt jelentheti, hogy az évi 17-18 generátor helyett 20-21 darabot fogunk gyártani természetesen a többi vízi generátor, komponensek, szárítóhengerek mellett. Megjegyzem, hogy korábban volt, hogy a léghűtéses berendezésekből kéthetente szállítottunk egyet.

Jelentős a szerepünk továbbá a vízerőműveknél használatos pillangószelepek gyártásában is, hiszen ezek akár négy méter átmérőjű szelepek is lehetnek, amelyeket a vízerőműveknél fent és lent a turbinák előtt építenek be és ezeknél elvárás, hogy megközelítőleg 20 bár nyomás alatt óránként 2 liter vizet engedhetnek át. Ezek óriási technológiai kihívást jelentenek, amelyeket az Andritz megoldott.

Fejlesztésekről, óriási termékekről már beszéltünk, amelyek elképesztőnek tűnő technológiai pontosságúak, de mi a tapasztalat a közel ötszáz főt foglalkoztató cég vezetőjének a hazai munkaerőről?

A munkaerőpiacon közismert, hogy vannak problémák, ugyani s a jó szakemberek megtalálása komoly kihívást jelent számunkra is. Ezért már több éve a saját képzést preferáljuk, ami mára hagyományokkal rendelkezik nálunk, hiszen önálló tanműhelyt alakítottunk ki az oktatás számára. Ezt a jövőben még intenzívebbé kívánjuk tenni, persze a gyakorlat most is az, hogy az évente 15-17 végzősből, aki nálunk el akar helyezkedni, azokat felvesszük.

A fémipariban dolgozó munkaerő Magyarországon is közismerten az egyik legjobban képzett szakemberekből kerül ki. Sajnos a nemzetközi piacokon kegyetlen verseny folyik még az ilyen óriási és speciális termékek terén is, mint amit mi gyártunk. Veszítettünk már el Siemens generátorház gyártást lengyel gyártó miatt, de a piacon a legnagyobb versenytársaink jelenleg a koreai gyártók, akiknek közismerten rendkívül alacsony a bérezésük a szociális kultúrájuk pedig teljesen más, mint ami Európában szokásos.



Így komoly kihívást jelent például az a lemaradásunk, ami a munkaidőn belül a munkával töltött időben jelentkezik az olasz vagy spanyol konkurensekhez képest. A felmérések alapján, e területen jó 30 százalékos a különbség, így e téren jelentős javulásra van szükség, hogy egyáltalán csak az ő szintjükre kerüljünk, ami viszont nem megy egyik napról a másikra. Ennek érdekében legutóbb például egy a teljes dolgozói létszámot érintő un. elégedettségi felmérést készítettünk, aminek a feldolgozása után a hr stratégiát ez alapján fogjuk átalakítani, annak a reményében, hogy jobbá tegyük a munkavállalóink hangulatát és ezzel hatékonyabbá a munkát.

De egyáltalán a gyár termelési kultúráját, hatékonyságát kell még növelnünk, ezért egyik oldalról a technológiai fejlesztéseket végezzük el másik oldalon pedig a humán erőforrás munkakultúráját próbáljuk növelni.

Mit szól ehhez az osztrák tulajdonos?

Támogat ebben is, hiszen közismert az anyavállalatnál Graz-ban, hogy miközben nem a legmagasabb béreket nyújtó vállalat, a dolgozók mégis szeretnek ott dolgozni, mert többek között a munkahely stabilitása magas, ami egy családfenntartó dolgozónk életében a kiszámíthatóságot jeleni. Ebben a gyorsan változó világunkban azt gondolom, hogy az egyik legnagyobb erényünk, hogy az Andritz-nál magas a munkahely megtartásának biztonsága.

Az interjú a foci vb idején készül, és ha jók az információim az Andritz Kft focicsapata világbajnok lett, igaz ez?

Így igaz, óriási eredmény ért el az Adritz Kft. focicsapata azzal, hogy az Andritz világán belül világbajnoki elsőséget szerzett. Egy éve az osztrák kollégát hívták fel a figyelmünket, hogy van egy ilyen Andritz foci vb, ahol június 13-án a döntőben Graz ellen hosszabbításban nyert a tiszakécskei csapat, így az induló tizenkét csapat közül megnyertük a kupát. Ez azon kívül, hogy rendkívüli eredmény, azzal is jár, hogy a győztes rendezheti a következő évi kupát, így bár nem profilunk, de jövőre mi fogjuk megrendezni az Andritz Foci vb-t.



 Erről, a jelentőségén túl azt gondolom, hogy az Andritz világában fiatalnak számító magyar gyár számára egy nagyon jelentős elismerés, hiszen nekünk még nagyon sokat kell bizonyítanunk, de ahogyan kinéz, jó úton járunk.

Oltyán József