2024.04.15, Hétfő

Adóellenőrökre szabott ki börtönbüntetést a Debreceni Ítélőtábla

2013.02.12. 05:32

Hivatali visszaélés és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt ítélt jogerősen letöltendő börtönbüntetésre adóellenőröket hétfőn a Debreceni Ítélőtábla - közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.

Hirdetés

Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint az ügy első- és másodrendű vádlottja az adóhivatal észak-alföldi regionális igazgatóságán dolgozott adóellenőrként. Munkakörükbe tartozott az adókötelezettséget érintő célvizsgálatok elvégzése.
    Négy társukkal elhatározták, hogy elhitetik gazdagabb vállalkozókkal, hogy velük szemben az adóhivatal vagyonosodási vizsgálatot indított vagy indíthat. Ígéretük szerint az ellenőrzéstől eltekintettek vagy kedvező eredménnyel zárták, de ennek ellenértékeképpen nagyobb összegeket kellett az érintett vállalkozóknak fizetniük.
    Az elsőfokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság 2011 szeptemberében az elsőrendű vádlottat négy és fél év, a másodrendű vádlottat 3 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte. Rajtuk kívül további három vádlottat - köztük egy ügyvédet - ítéltek letöltendő, míg egy vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre.
    A Debreceni Ítélőtábla a büntetések minősítésén változtatott, de a büntetési tételek súlyosságán nem.