2024.03.29, Péntek
Játékos formában ösztönzik a bajai gyerekeket a környezettudatos életmódra
Facebook

Játékos formában ösztönzik a bajai gyerekeket a környezettudatos életmódra

baja.hu

2017.11.26. 20:48

Kukatündér is ellátogatott a Turisztikai Központba november 24-én, péntek délelőtt, az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében megtartott Adj új életet tárgyaidnak! elnevezésű projektnapra. A Földművelésügyi Minisztérium által szervezett rendezvénysorozat lényege, hogy a gyerekeket játékos formában ösztönözze környezettudatos életmódra, megismertetve velük az újrahasznosítás és a szelektív hulladékgyűjtés különféle módszereit, technikáit. Ovisok és kisiskolások egyaránt vettek részt a különféle játékokban, kézműves foglalkozásokon.

Hirdetés

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője megnyitó beszéd helyett a gyerekkel arról beszélgetett, miért fontos úgy menni vásárolni, hogy átgondoljuk (esetleg listába is szedjük), mit kell vennünk, ha pedig a környezetünkben valamilyen tárgy meghibásodik, akkor inkább javíttatni igyekezzünk, ne dobjuk el azonnal. Arra kérte a gyerekeket, hogy a most megszerzett ismereteket otthon majd adják át a szüleiknek is, és ha a jövőben ezáltal kevesebb szemetet termelnek, máris nyertesnek érezhetik magukat.

 

 

A kicsik lelkesen álltak a feladatok elé. A Szent László ÁMK óvodájának csapata saját készítésű (csupa újrahasznosított anyagból!) társasjátékokat hozott, továbbá Virágné Szőts Mónika vezetésével méhecskék készültek Kindertojás-belsőből és zseníliából, adventi harangok tojástartóból, memóriajáték újságokból kivágott képekből. A Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. számos apró kellékkel járult hozzá a projektnap sikeréhez, elsősorban a szelektív hulladékgyűjtés megtanítását célzó játékokat hoztak ki a Turisztikai Központba. Radnóti Miklós, az Eötvös József Általános Iskola intézményvezetője elmondta: ökoiskolaként fontosnak tartják az ilyen jellegű megmozdulásokat, év közben is nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos életmód szemléltetésére, tanítására.

 

 


Tanórákon kívüli tevékenységek keretében is ezt szorgalmazzuk. Részt veszünk az Iskolatej-programban, emiatt nagyon megszaporodott a hulladék, amit a folyosókon elhelyezett szelektív gyűjtőkben helyezünk el. Az osztályok között tisztasági versenyeket szervezünk, a Szemétfogócska program keretében pedig idén már hétszer vonultak ki csapatok közterületekre, és számos konténert töltöttek meg szeméttel – ismertette az igazgató, aki elkísérte az elsősöket a rendezvényre. A gyerekek bőven gyűjthettek élményeket az esemény során, a szervezők pedig arra biztatták őket: rajzolják le, milyen ismeretekkel és gondolatokkal gazdagodtak. A december 15-ig a Bácskai Kultúrpalotába eljuttatott rajzok alkotói között belépőket sorsolnak ki a Kalandparkba és a Piriponty játszóházba.

 

 

Tématámogatás. Készült a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával.

 

Galéria

Bajaszelektív hulladékgyűjtésFöldművelésügyi MinisztériumBaja környezettudatosságEurópai Hulladékcsökkentési Hétújrahasznosítás ökoiskola