2024.07.23, Kedd

Vikend - Hoffmann József: "úgy szerettem bele a Mátrába első látásra, mint egy csábítóan vonzó nőbe"

2015.03.04. 14:36

„A sápadt, vézna gyermekek megerősödnek, az étvágytalanság, álmatlanság és a stressz megszűnik” - hallottam szüleimtől a Mátrával kapcsolatban, amit hittem is meg nem is korábban, annak ellenére, hogy a nyarak nagyobbik felét leginkább a csábítóan vonzó hegységben töltöttük. Negyven évvel később kollégámmal Mátraházára siettünk, mert eldöntöttük, hogy ezt a hívogatóan szép régiót bemutatjuk a Bácsmegye.hu olvasóinak.

Első körben megkérdezzük a helyi turizmus egyik legnagyobb befektetőjét, Hoffmann Józsefet, - aki a dél-alföldi régióból a békés megyei Elekről származik, - miért pont ezt a helyet választotta, miért itt fektette be vagyonának jelentős részét?

Gyöngyöst elhagyva varázsütésre megváltozott a táj és a klíma. Az erdő mélyén egyre nagyobbra hízott a hópaplan, majd amikor RESIDENCE ÓZON****superior HOTEL parkolójában kiszálltunk az autóból és hatalmasakat szippantottunk a kristálytiszta hegyi levegőből miközben beléptünk a gyönyörűen felújított szálloda csodálatos aulájába, mindketten tudtuk, hogy ez nem csupán komoly befektetés, hanem egyben komoly szerelem lehet Hoffmann Úr részéről.

Hogy kezdődött el a karrierje és miért fektetett be a Mátrába?

Lelkesedéssel végeztem már korábban is a munkámat és több mint 40 éve kezdtem a Békés Megyei Vendéglátó Vállalatnál - válaszolt barátságosan József, majd meghívott egy forró kávéra bennünket. Ahogy a mai napig, már akkor is rengeteget dolgoztam, de egyszer elmentünk nyaralni a Balatonra és feltörekvő titánként úgy gondoltam, hogy a nyaralásomat megszakítva - ha már ott vagyok - megszervezek magamnak egy találkozót a Pannónia és Vendéglátó Vállalat személyzetisével. Nem azon gondolkoztam, hogy össze tudom-e vele hozni a találkozót, hanem el tudom-e érni nála, hogy a Kukorica Csárdába dolgozhassak, mert az volt az álmom. A megbeszélés összejött, de a csárdába akkor még nem sikerült elhelyezkednem. Ajánlottak más lehetőségeket, amit átmenetileg elfogadtam.

Mit csinált akkoriban?

Pincéri állásokat vállaltam leginkább. Földváron a kempinggel szemben volt egy nagy étterem, amit meg lehetett pályázni, azt megpályáztam, nyertem és remek eredménnyel zártam az első nyarat. Következő nyáron átkerültem a Balaton Gyöngyébe, ott is meg voltak elégedve velem. Feladataimat mindig nagy szorgalommal és lelkesedéssel végeztem vezetőim és magam megelégedésére, de fél szememet a Kukorica Csárdán tartottam.

Hogy került a Kukorica Csárdába ?

Egyrészt nem adtam fel az álmom, másrészt 1980-ban a vendéglátó egység nem mindenben felelt meg a fogyasztóvédelmi követelményeknek, amiről természetesen én is tudomást szereztem, így elérkezettnek láttam az időt, hogy oda igazoljak. Kevesen merték vállalni akkor, hogy oda menjenek a szaporodó ellenőrzések miatt, de hajthatatlan voltam.  Huszonhat évesen óriási volt a lelkesedésem és oroszlánként harcoltam érte. Eldöntöttem, ha nem sikerül kiharcolnom álmomat, akkor köszönöm megyek vissza Békés Megyébe. Végül elértem a célomat.

Mikor vásárolta meg a Csárdát?

Kezdődött az országban a GMK és TMK világ. Pincérből teremfőnök majd üzletvezető lettem, mert mindig jobbra törekedtem így vezetőim meglátták bennem a lehetőséget. A szerződéses üzletek és a magánszektor elkezdett erősödni. Végül 93’-ban élve elővásárlási lehetőségemmel megvettem az éttermet, amit azóta szépen megcsináltunk és átépítettünk, de én fejlődni akartam tovább.

 

 

Mi volt a következő állomás?

Szerettem volna építeni egy szállodát, de 24%-os kamatra adták a hitelt, ami nagyon magasnak tűnt. A döntéshez a 2002-ben elnyert Széchenyi Terv pályázata adta meg a végső lökést, amiért azóta is nagyon hálás vagyok, hogy megkaptuk, mert így már képessé váltam, hogy belevágjak egy szállodaépítési beruházásba. Így épült fel 2003-ra a RESIDENCE BALATON**** exclusive HOTEL  Siófokon, ahol a nyitást követően annyit dolgoztunk, hogy onnan tudtuk, hogy nyár vagy tél van, hogy nyaranta több volt az egyéni vendég, télen pedig kitört az a wellness láz.

 

 

 

Hogy született meg a döntés, hogy a RESIDENCE ÓZON****superior HOTEL megépítésre kerüljön a Mátra közepén?

 

 

 

Fiatal korom óta mindig fejlődni és fejleszteni akartam, így már a siófoki hotel megnyitása után azon gondolkoztam hol lehetne újabb szállodát nyitni. Egy régi szakács kollégám az eladósorba került Hotel Mátrára hívta fel a figyelmem. Bár én, aki imádom a Balatont, mert gyönyörűek a magyar tenger mellett az esték és nagyon sok barátra tettem ott szert, idegenkedtem, de Henrik fiam ösztönzésére eljöttünk és megnéztük a helyet. Tél volt és elmondhatom, hogy mint amikor meglát valaki egy vonzó nőt és beleszeret, pont így voltam ezzel a csábító hellyel. Azóta elmondható, hogy egyéni és konferenciázó vendégeink is hasonlóan szerelmesek lettek a környékbe és a RESIDENCE ÓZON**** superior hotelbe, amit a múlt évi 75 %-os foglaltságunk is jól jelez.

 

 

 

 

 

-         Magasra tette a lécet Hoffmann József és családja, mert amit létrehoztak és tettek a Nemzeti Turizmusért mindenképpen példaértékű, erről tanúskodik a tavalyi évben kapott komoly állami elismerés is. Hoffmann József persze nem igényli, hogy emiatt szeressék, azonban azt ajánlotta nekünk is, hogy érdemes kacérkodni a Mátrával, ami gyógyító klímája mellett, minden évszakban megmutatja csábító szépségét! Nem csodáljuk, hogy Józseffel együtt a szálloda vendégei és mi is szerelmesek lettünk a környékbe. A RESIDENCE ÓZON**** superior Hotel, pedig a szépséges környék felfedezésére tökéletes kiindulópont lehet. Szerkesztőségünk azon lesz ebben az évben, hogy fotóinkkal, beszámolóinkkal még vonzóbbá tegyük Önök részére a bűbájos környéket.    

 

Szerző és fotó: 2PE

 

 

 

 

Víkendvikend

Ajánló