2024.07.22, Hétfő

A Bajáról elhurcolt zsidókra emlékeztek

2016.05.30. 09:14

72 évvel ezelőtt, 1944. májusának utolsó vasárnapján hurcolták el a Baján és környékén begyűjtött és gettósított zsidó lakosságot. A véres évfordulón szép számú emlékező gyűlt össze május 29-én, vasárnap délelőtt a zsinagógában.

A megemlékezés a Szent László Általános MűvelődésiKözpont 9-11. osztályos diákjai műsorával kezdődött. A fiatalok  Harcosné Rab Rita drámapedagógus felkészítésével Jorge Semprun: A nagy utazás című regényének néhány részletét dramatizálták, kiegészítve magyar áldozatok és költők megrázó visszaemlékezéseivel. Az igényesen megrendezett és hatásosan előadott műsor megteremtette az esemény alaphangulatát.

Totha Péter Joel vezető tábori rabbi beszédében felidézte: a jeruzsálemi per vádlója hat millió áldozat nevében emelt szót, akiknek „vérük kiált, de a hangjuk nem hallatszik”.  Hatszázezer magyar zsidó is ott van a mártírok között, azok is, akiket 1944 áprilisában és májusában összegyűjtöttek a környékről, majd elhurcoltak a haláltáborokba. Az 1944-es összeíráskor Baján 1200 főt számlált a neológ zsidóság, közülük alig 400-an élték túl a vészkorszakot. 

Vajon milyen üzenetet hordoznak a 72 évvel ezelőtti események a következő generációk számára? – tette fel a kérdést Bán Béla, a bajai református egyházközség lelkipásztora. A választ egy dr. Róna Tamás rabbitól érkezett üzenet adta meg: Szeresd felebarátodat, mint magadat! – Szükséges-e nagy kríziseket megélnünk ahhoz, hogy közel kerüljünk a bibliai üzenethez, hogy nyissunk egymás felé, hogy észrevegyük a másikban az embert akkor is, ha nem szükségszerűen hittestvérünk? – vetette fel a lelkész, kiemelve: a vészkorszak idejént több református lelkipásztor is próbált szót emelni a zsidóságért.

Az emlékezést koszorúzás zárta: a zsidóság képviselőin kívül az önkormányzat nevében dr. Zöld Lászlóné, a Fidesz KDNP nevében pedig Kovács Karolina helyezte el az emlékezés virágait. A zsinagógából az emlékezők a bajai vasútállomásra mentek, ahol az emléktáblánál helyeztek el koszorúkat. Itt az önkormányzat nevében Vedelek Norbert alpolgármester koszorúzott.

forrás: baja.hu/Sándor Boglárka 

fotók: baja.hu/Zalavári László

Galéria

BajaKözösségmegemlékezészsidóholokausztzsinagóga