2022.12.05, Hétfő

Büszkeségpontot avattak Fajszon

Zsigó Róbert

2017.05.22. 10:53

Az 1956-os események hőseinek tiszteletére kialakított „Büszkeségpont”-ra az előző esztendőben pályázott a Fajsziak-Fajszért Civil Egyesület.

Hirdetés

A fajszi általános iskolások zenés műsorával kezdődött az ünnepélyes átadó pénteken. Ahogy a szervezet elnöke, Bertáné Kocsis Anita elmondta: a várakozás meghozta gyümölcsét. „Az 1956-os eseményeknek részese volt településünk, a közös emlékezés ezért is kötelességünk. Hatvan évvel ezelőtt a diktatúrát egyetlen csapásra demokrácia váltotta fel, a büszkeségpont tisztelegjen a hősök előtt, akik megélték az eseményeket.”

A forradalom 1956 október 23-án, a budapesti diákok egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött, és kevesebb mint három héttel később, az utolsó fegyveres erők felszámolásával ért véget. Az elbukott szabadságharcot véres megtorlás követte, több mint 400 embert végeztek ki, 22 ezret zártak börtönbe, és majdnem 18 ezer embert internáltak.

A forradalom az egész ország ügye volt, olyan dicsőséges pillanat, amely összeköt mindannyiunkat – mondta ünnepi beszédében Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője. – A Fajsziak Fajszért Civil Egyesületnek, valamint az 1956-os Emlékbizottságnak köszönhetően ezt az összetartozást mostantól még inkább érezhetjük a településen. Legyünk hát büszkék erre a közös pontra, s legyünk büszkék arra is, hogy 60 évvel ezelőtt példát mutattunk a világnak szabadságszeretetből. Hajtsunk fejet az emlékműnél, s gondoljunk a hősökre, akik megmutatták, hogy van egy ország Európában, amely a saját elvei szerint szeretne élni! Akkor is és ma is!

EgyébBüszkeségpontFajszFajsziak-Fajszért Civil Egyesület