2024.04.27, Szombat
Átadták a bajai Eötvös József Főiskola felújított épületeit
illusztráció - pixabay

Átadták a bajai Eötvös József Főiskola felújított épületeit

MTI

2022.03.27. 10:00

Hallgatói közösségi teret, kortárs műveket bemutató galériát és egy baba-mama szobát is kialakítottak.

Hirdetés

Átadták az Eötvös József Főiskola 1,1 milliárd forintból felújított épületeit pénteken Baján. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára elmondta: bár kevesebben vannak ma a hallgatók, kevesebb az oktató, illetve nem maradt meg minden szak, de a főiskola ma is önállóan működik.

Megépült a kollégium, megújult a campus, megújultak a laborok, fejlesztették az Eötvös József Főiskola épületegyüttesét, így a következő évtizedekben is meglesznek az infrastrukturális feltételei annak, hogy elkötelezett pedagógusokat nevelő intézmény legyen a bajai - tette hozzá.

Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára szerint a megyei jogú várossá váló Baja felsőfokú oktatási intézményében folyó gazdaságtudományi és pedagógusképzés egyszerre szolgálja a piac és a kisközösség, valamint a társadalom céljait is. Az óvodapedagógusképzés és a tanító szakon folyó német, horvát, és roma nemzetiségi képzésnek pedig nemzetpolitikai szempontból is kiemelt a jelentősége.

Zsigó Róbert családokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője az eseményen azt mondta: az elmúlt években sikerült bizonyítani, hogy önálló intézményként is életképes a bajai Eötvös József Főiskola. A munkálatok során több mint egymilliárd forintból újultak meg az intézmény egyes épületei, ezáltal "megszépült a bajai felsőoktatás, a magyar tanítóképzés egyik bölcsője".

Szilágyiné Szinger Ibolya, a bajai főiskola rektora felidézte, hogy az Eötvös József által alapított intézményben 1870 októberében kezdődött meg az oktatás a mai főépülettel szembeni egykori csendőrlaktanya épületében. A mai épületegyüttes "A" főépületének alapkövét 1872-ben tették le.

A korszerűsítési munkálatokról elmondta: a főiskola "A" és "C" oktatási épületeinek, kistornatermének és műhelyének energetikai fejlesztése 2019-ben fejeződött be, szigetelték a tornatermet és a műhelyt, kicserélték a létesítmények nyílászáróit, korszerűsítették a villamoshálózatot, a fűtési rendszert, és ezzel egyidejűleg napelemes energiaforrást is kiépítettek.

Ezenkívül hallgatói közösségi teret, kortárs műveket bemutató galériát és egy baba-mama szobát is kialakítottak.

A rektor szerint a leglátványosabb felújítás az "A" és "C" épületek tetőcseréje, illetve homlokzati rekonstrukciója volt.

Az intézmény honlapja szerint az Eötvös József Főiskola önállóságát megtartva, három intézettel, négy alapszakon képzi hallgatóit: tanító, óvodapedagógus, csecsemő- és kisgyermeknevelő, valamint gazdálkodási és menedzsment szakon.

BajaEötvös József Főiskolaoktatási beruházásiskolafelújításiskolafejlesztések