2024.04.27, Szombat
Holnaptól ismét kinyit a bajai piac és készül az új vásárcsarnok
Fotók: baja.hu

Holnaptól ismét kinyit a bajai piac és készül az új vásárcsarnok

baja.hu

2020.05.07. 16:25

A piac területén továbbra is kötelező lesz a maszk viselése és a bejártnál a kézfertőtlenítés.

Hirdetés

A kormány által hozott korlátozásokat betartva a nyitva tartás a következőképpen alakul. Pénteken csak a 65 éven felüliek, szombaton pedig csak a 65 évnél fiatalabbak mehetnek piacra. Szerdán 9 óráig a 65 év felettiek, utána a 65 év alattiak vásárolhatnak.

A piac területén kötelező az arc eltakarása, maszk viselése, valamint a bejáratnál a kézfertőtlenítés és az ajánlott védőtávolság megtartása, jelentette be Nyirati Klára polgármester a közösségi oldalán.

Baján ezen kívül új vásárcsarnok is épül, melynek aktuális állásáról szintén a baja.hu számolt be.

Nem szűkölködik a jövőre vonatkozó tervekben és elképzelésekben, most azonban a jelen helyzet nyújtotta lehetőségek minél jobb kiaknázására koncentrál Mészáros István, a bajai piac új vezetője, aki május 6-án, szerdán tájékoztatott a vásártér jelenlegi állapotáról.

Bajaiként öröm, hogy a várost szolgálhatom – emelte ki a piacvezető, aki néhány héttel ezelőtt kapta meg a megbízást, amelyet megrögzött, rendszeres piaclátogatóként szívesen, kihívásként kezelve vállalt el. Mint mondta: előzetesen több város – Pécs, Szeged, Kecskemét, Dunaújváros, Kalocsa stb. – piacait, vásártereit, csarnokait bejárta, megismerkedett a vezetőkkel, kitűnő szakmai kapcsolatokat épített, mindenhol figyelt, jegyzetelt, dokumentált, ötletek gyűjtött, mindezek legjavát szeretné majd Baján is megvalósítani.

 

A jelen helyzet aláhúzta a saját elképzeléseimet, hiszen régi gondolatom, hogy Baján kevés a két piaci nap (szerda-szombat). Magam is tapasztaltam mindkét napon a zsúfoltságot, ami azt jelzi, hogy nagy a kereslet a piaci lehetőségek iránt. Most a veszélyhelyzet is indokolttá teszi egy újabb nap bevezetését: ez lett a péntek. Pillanatnyilag a rendelkezések értelmében pénteken csak a szépkorúak látogathatják a piacot, bevezetésnek viszont nagyon jó lesz, mert az emberek megszokják, és amint elmúlik a veszélyhelyzet, megmarad piaci napnak a péntek is. Ez jelentősen könnyíthet majd a zsúfoltságon, hiszen az idősek, a kismamák vagy bárki, aki teheti, már pénteken elvégezheti a hétvégi piaci nagyobb bevásárlást. Úgy gondolom, ez kedvező mind az árusok, mind a vásárlók szempontjából – ismertette a piacvezető.

 

A jelenlegi helyzet kapcsán elmondta: hálás a kivitelezőnek, aki lehetővé tette az új kinti fedett árusítóhelyek birtokbavételét, ide azok jöhetnek majd, akik az utolsóként megszüntetett fősoron árultak, valamint itt kapnak helyet a virágárusok is. Emellett a kínai üzlet parkolójában kialakított árusítóhelyet is megnyitják a közönség előtt, szigorú biztonsági óvintézkedések betartásával. – Az árusítóhelyeket bekerítjük, három beléptetőpont áll majd rendelkezésre. Kollégáink minden bejáratnál ellenőriznek, valamint számlálót működtetnek.

 

A maszk (vagy orrot-szájat eltakaró sál vagy kendő) viselése és belépés előtt a kézfertőtlenítés kötelező, egyszerre 270 személy tartózkodhat a piac területén, ezen felül várni kell a belépésre. Az áru behordása reggel fél 5 és 6 óra között történhet, a 6 órai nyitásra minden gépjárműnek el kell hagynia a vásártér területét. A piac 12 óráig tart majd nyitva mindhárom napon – részletezte a piacvezető. Fontos megjegyezni: pénteken csak a 65 éven felüliek, szombaton pedig csak a 65 évnél fiatalabbak mehetnek piacra. Szerdán 9 óráig a 65 év felettiek, utána a 65 év alattiak vásárolhatnak.

 

Az új csarnok kapcsán elmondta: mostmár valóban az utolsó simítások zajlanak, heteken belül megtörténhet a műszaki átadás. Az üzlethelyiségekben árusító termelőkkel május 5-én tartottak egy előzetes megbeszélést. – Tájékoztató jelleggel találkoztunk mindazon árusokkal, akik a benti, zárt területet igénylő termékeket (hús- és tejtermék, gomba, illetve savanyúság) kínálnak. A megbeszélés nagyon korrekt módon zajlott, az árusok nyitottak voltak. Ígéretet tettem arra, hogy a műszaki átadás után még egy egyeztető beszélgetésre hívom őket, amikor már véglegesíteni tudjuk az elhelyezést – összegezte Mészáros István.

Galéria

BajaBajapiacKoronavírus