2024.03.29, Péntek
„Ha van egy ügy, amiért az emberek egy asztalhoz ülnek, az hatalmas erővel bír”

„Ha van egy ügy, amiért az emberek egy asztalhoz ülnek, az hatalmas erővel bír”

Antal Zsófia (Regon-csoport)

2016.07.11. 08:13

Bár csípi az ember szemét a több ezer begyújtott farakás tüzének füstje, mégis felszabadult a hangulat: a nagy közös főzés, a Sugovica partján elkortyolt fröccs és a hajnalig nyúló beszélgetések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy maradandó emlékké váljon a fesztivál. A Bajai Halfőzőn jártunk.

Hirdetés

Július hetedike és tizedike között zajlott az immár világtalálkozóként emlegetett Bajai Halfőző Fesztivál, amit idén huszonegyedik alkalommal rendeznek meg. A fesztivál fő attrakciója a hagyományosan július második szombatján tartott közös halászlé főzés Baja belvárosában, a Szentháromság téren. Azonban az idei az első alkalom, hogy a hozzávetőleg kétezer bográcsban hungarikum rotyogott – a bajai halászlé tavaly ősszel nyerte el ezt a státust.

A Szentháromság téren álló patinás Városháza belső udvarán szombaton öt órakor már szintén hagyományossá vált ünnepi fogadást tartottak. Az oldott hangulatú fogadást Fercsák Róbert, Baja polgármestere nyitotta meg köszöntőjével. Beszédében a polgármester a zajló labdarúgó Európa Bajnoksággal vont párhuzamot: akárcsak a futball sikerek, a halászlé is összekovácsolja az embereket. „Ha van egy ügy, amiért az emberek egy asztalhoz ülnek, az hatalmas erővel bír” – hangsúlyozta Fercsák.

A városházi ünnepség idei apropóját az adta, hogy Zombor 1966-ban, ötven évvel ezelőtt lett Baja testvérvárosa. Ezen alkalomból Dušanka Golubović, Zombor polgármestere is beszéddel köszöntötte az állófogadáson összegyűlteket, melyben kihangsúlyozta a hagyományok és az értékek megőrzésének fontosságát. Fercsák Róberttel kölcsönösen ajándékokat adtak át egymásnak, majd felvágták a – természetesen – halakkal díszített háromemeletes tortát.

Ezután következett az ünnepélyes díjátadó, mely során számos bajai cég és egyén arany, ezüst vagy bronz bogrács támogatói díjban részesült. Kiemelték Baja város idei legjobb borait is. Az állófogadást Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Baja és térsége országgyűlési képviselője zárta, aki elmondta: Baját csak szeretni lehet, s kellemes kikapcsolódást kívánt az este háralévő részéhez.

Hat órakor gyulladtak be a bográcsok alatt a tüzek, s ezzel kezdetét vette a hajnalig tartó népünnepély és a koncertek. A Szentháromság téren és a környező utcákban rengetegen főztek, de ilyenkor sok család és cég is tart külön halfőzést a városban. A Sugovica hídján lassan hömpölygő tömeghez csatlakozva lehetett a Petőfi-szigetre jutni, ahol további programok várták az érdeklődőket az ott felállított sátrakban és színpadoknál. A szombat estét az éjféli tűzijáték koronázta.

Egy biztos: senki nem maradt éhes vagy szomjas, az idei rendezvény is remek hangulatban telt, és jócskán hozzájárult az éves magyar halfogyasztáshoz.

Antal Zsófia

Galéria