2024.04.19, Péntek

A bajai főiskola bővítette együttműködései körét

baja.hu

2016.07.28. 09:14

A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai Intézetével is megállapodtak.

Hirdetés

A bajai Eötvös József Főiskola hosszú évek óta ápol szakmai kapcsolatokat horvátországi és szerbiai főiskolákkal, egyetemekkel. A tanév végén újabb együttműködési szerződéseket, megállapodásokat írtak alá nemcsak felsőoktatási intézményekkel, hanem más, tudományos munkával, kutatással foglalkozó intézettel is.

 

Az intézményben évek óta működik egy úgynevezett innovációs műhely. Ennek tagja több kis- és középvállalkozás, tudományos munkát folytató intézet, valamint hazai és határon túli felsőoktatási intézmények.

- A kapcsolatokat, ami egy laza szakmai szövetséget jelent, tovább szeretnék bővíteni, mondta dr. Fleit Ernő, a főiskola rektor-helyettese. A lényeg az, hogy ezekkel a tagszervezetekkel könnyen, hatékonyan, és ami nagyon fontos akár a hazai, akár az Európai Uniós pályázatoknál: gyorsan tudunk tematikus pályázatokat összeállítani – ismertette a rektor-helyettes.  

 

A műhely tagja például az eszéki és az újvidéki egyetem, a szabadkai szakfőiskola, valamint a szerbiai Kragujevaci Egyetem Jagodinai Pedagógiai Kara, amelynek képviselői legutóbb a diplomaosztó ünnepségre jöttek el Bajára.

 

- Az együttműködésnek több területe is van - mondta prof. dr. Violeta Jovanović az intézmény dékánja. Nagyon örülünk az oktatók cseréjének, az oktatói és hallgatói mobilitásnak. Az együttműködés az Erasmus program keretében magasabb szintre emelkedett, és természetesen további terveink is vannak. A hallgatói csere kapcsán minden évben szerbiai hallgatók érkeznek Bajára iskolai és óvodai szakmai gyakorlatra, egy hétre, és bajai diákok mennek Jagodinába - magyarázta.

 

A korábbi közös szakmai munkákra alapozva a bajai főiskola ezentúl a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai Intézetével is együttműködik majd, erről a nyár folyamán állapodtak meg a felek.