2024.04.26, Péntek

Kerékpárút-fejlesztés Jakabszálláson

2017.11.02. 14:52

Jakabszállás Község Önkormányzata 210,00 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert el.

Hirdetés

Az európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés eredményeképp a községben az 54. számú főút és az 5302. jelű kiskunfélegyházi út mellett kerékpárút épül, valamint a két szakaszt összekötő utcákban kerékpáros nyomkijelölés történik. 

Jakabszállás Község Önkormányzatának a kerékpárút-fejlesztéssel a célja, hogy megte- remtse a fenntartható és környezetbarát közlekedés feltételeit, csökkentse a szén-dioxid kibocsátást. Lehetőséget teremtsen a kerékpárosok mellett a gyalogosok biztonságosabb közlekedésére.

A projekt specifikus célkitűzése a jakabszállási munkaerő kerékpárral történő munkába járásának segítése. Az épülő kerékpárutak mentén található cégek mintegy 600 főt foglalkoztatnak. A fejlesztés eredményeképp a jövőben a lakott területen belül és kívül eső munkahelyek többsége kényelmesen, biztonságosan és közvetlenül elérhetővé válik kerékpárral. 


A községben újonnan épülő kerékpárutak meglévő kerékpárhálózatba kapcsolódnak. Az „A” szakaszon az 1600 méter hosszú, kétirányú kerékpárút a település centrumától a temetőig épül meg. A „B” szakaszon 1150 méter hosszú, kétirányú kerékpárút az 54. sz. főút mentén a belterület határától a Zsámbi Trans Kft. székhelyéig tart. A „C” szakaszon 700 méter hosszan, két irányban kerékpáros nyomkijelölés történik a Deák Ferenc és a Jókai utca összekötő szakaszon.


A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a TOP-3.1.1-15 kódszámú, „Fenntartható települési közlekedésfejlesztés” című pályázati felhívás alapján. Az elnyert pályázatot 85%-ban az Európai Unió és 15%-ban a Magyar Állam finanszírozza. A projekt 2017. május 1-jén elkezdődött és várhatóan 2018-ban fejeződik be.
A projektről bővebb információ a http://jakabszallas.hu/kerekparut-2017 internetes oldalon olvasható.
 

Megyefejlesztéstámogatáskerékpárútjakabszállás