2024.04.26, Péntek

Szárazföldi Military parádé – Ahol a háború és a béke találkozik

2014.04.29. 19:58

Három fesztivál köré fonódik az első hamisítatlan Military Hipszter Fesztivál május 23-25-én a Biczó birtokon. Teret engednek az Országos veterán traktor shownak, a Hadi hagyományőrzésnek valamint a gyermeknap apropóján a három napos Military gyereknapnak.

Hirdetés

2009 óta foglalkoztatja a szervezőket az első Nemzetközi Harcászati és Military Fesztivál létrejöttének gondolata. Idén megvalósul a régóta dédelgetett terv. Május 23-25-én mindenki , aki kedvet érez hozzá, besoroztathatja magát három napra így azok is megízlelhetik a katonai lét érzését, akik élesben nem tapasztalhatták, illetve azok is, akik nosztalgiázni vágynak. A szervezők három társrendezvény köré álmodták meg a fesztivált. 
Az Országos veterán traktor show ötlete annak kapcsán fogalmazódott meg, hogy idén először elmarad a Bokor község által minden évben megrendezett traktormajális. A hiány pótlására a lelkes gyűjtők keresni kezdték a megfelelő helyet, hogy az idén is felvonultathassák erőgép, hadijármű és traktorgyűjteményüket. Mivel a régi hadiipar nagyrészt lövegvontatásra vagy elakadt járművek mentésére használta az erőgépeket, így adta magát a lehetőség, hogy a fesztivál keretein belül teret engedjenek ezen járművek felvonultatására, bemutatására is. A missziós partnerek és témaparancsnokságok is az ötlet mellé álltak, így egyértelműen megvalósult az elképzelés. Több mint 70 traktormatuzsálem kerül kiállításra, amelyek nagy részét természetesen ki is lehet próbálni, hiszen kiváló és működő állapotban bocsátják a kíváncsi szemek rendelkezésére a büszke tulajdonosok. A fesztiválon az eredeti bokori traktormajális megálmodója, Bokor polgármestere Dömsödi Gábor is tiszteletét teszi.

A hadi hagyományőrzés keretein belül, a XI. századi ruszin kortól, a néphadsereg koráig, a legszínesebb palettán mutatkoznak be a nemzetközi hadviselés eszközei, fegyverei, járművei. Látványos csataelemekkel, katonai gyakorlatokkal, hadviseletekkel, fegyverbemutatókkal jelenítik meg a civil szervezetek a koroknak megfelelő hadviselést. A hatástalanított fegyverek, a Gold Timer Alapítvány jóvoltából kis magasságban repülő egyetlen II. világháborús PO-2-es kétfedeles felderítő, a lánctalpas világháborús tankok, a Volkswagen bogár léghűtéses II. világháborús katonai változata mind kuriózum lehet a military életérzés szerelmeseinek. Természetesen a rendezvény keretein belül az I. világháború évfordulója kapcsán megemlékezésre és díszsortűzre is sor kerül. 

A fesztivál harmadik napján ünnepeljük a nemzetközi gyereknapot. Ebből az alkalomból adta magát fesztivál egyik fő témája, a Military Gyereknap. 14 éves kor alatt ingyenes a belépés a teljes rendezvény ideje alatt. Képzett animátorok segítségével az egészen kicsiktől a kamaszokig, játszva tanulhatnak történelmet a fiatalabb generáció tagjai. Három naposra álmodták meg tehát a rendezők a gyereknapot, ahol az íjászattól kezdve az eredeti számháborún át, olyan élményekkel gazdagodhatnak, mint például a sétagokart military járgányokon vagy a hatástalanított fegyverek kipróbálása. Deszka és szalmavár között élhetik bele magukat a csibész életérzés rejtelmeibe. A nagyobbak számára kitelepül a híres tankjatek. hu számítógépes játék, a francia vezetőkkel kiegészülve és a helyszínen két tucat számítógépen zajlik majd az interaktív játék, melynek nyertese beülhet egy igazi lánctalpas tankba és megtapasztalhatja amit eddig csak a képernyőn látott. A pénteki napon „School day”-t tartanak, amelyre az [email protected] e-mail címen osztályok regisztrálhatnak és a rendezvény egész területét bejárhatják csoportosan.
Jegyek kaphatók a Ticketportál irodáiban és online a ticketportal.hu oldalon. Valamint a rendezvény facebook oldalán nyereményjáték keretein belül is hozzájuthatunk.