2024.04.26, Péntek

Kerényi János - Ha az emberek kimennek az utcára, az azt jelenti, hogy valamit nem csinálunk jól

2014.12.16. 17:11

Dr. Kerényi János immár nem a bácsmegyei kormány-megbízotti kanapéról, hanem a parlamenti patkóból látja el a regionális pártigazgatói feladatokat, folytatva a 98’-óta tartó parlamenti képviselőségét. Kerényit a bevezetendő drogtesztről, Kiskunfélegyházáról, Kalocsáról s a régióról kérdeztük és megtudtuk, hogy szerinte a kormány vissza tud jönni a hülyeségből, ma nincs egypártrendszer és a kormány nem ötletel:

Hirdetés

Három választást nyert meg a Fidesz-KDNP 2014-ben, most az év végéhez közeledve mégis kormányellenes hangulat kezd eluralkodni az országban. Ön hogyan értékeli 2014-et?

Egy rendkívül hosszú évet zártunk ezzel a három választással, amibe mindenki kellő mértékben elfáradt. Ez abból is látszik, hogy vannak bizonyos kommunikációs zavarok, miközben ideje lenne arra fordítani a hangsúlyt, hogy az előttünk álló ünnepekkel egy nyugodt békés időszak következik.

A 2014-es év a Fidesz és a szövetségese számára egy rendkívül sikeres év volt. Így szerintem abba kellene hagyni az ötletelést és a nyugodt kormányzati munkára koncentrálva azokat a pozitív dolgokat folytatni, amit az elmúlt 4 évben sikerült megoldani.

A dél-alföldi triumvirátusban, Bács-Kiskun-Békés-Csongrád megyékében két megyeszékhelyet veszített a Fidesz

Pozíciót nem veszített a Fidesz a Dél-Alföldön. Helyi vereségeket szenvedtünk, hiszen azok a képviselő-testületek, vagy polgármesterek ahol vesztettünk, nem tudták megszerezni a választók bizalmát az elmúlt 4 évben. Tehát ott valamit rosszul csináltak. Hiszen Csongrádban, ahol a két megyei jogú város miatt kevesebben szavaznak a megyei közgyűlési listára ugyanúgy 11 képviselőnk ül, mint 2010-ben.

Bács-Kiskun megyében zajló választások eredményét miként értékeli?

Ennek a három választásnak a politikai eredményét összegezve egyértelműen látszik, hogy a különböző politikai erők közötti szakadék az tovább mélyült. Tudomásul kell venni, hogy Bács-Kiskun megyében a második politikai erő az a Jobbik lett. Utolérte Bács-Kiskun megyét is a „lengyel-gyors”, így továbbra is meghatározó politikai erő a Fidesz, utána a Jobbik és a nagyvárosok kivételével az LMP szinte elhanyagolható.

Kiskunfélegyháza?

Az önkormányzati választásokon a megyében a legnagyobb vihart Kiskunfélegyháza kavarta. A városban a baloldali politikai erő gyakorlatilag eltűnt, hiszen két jobboldali politikai erő volt a pályán a Nemzeti Fórum és Fidesz. A Nemzeti Fórum a Fideszt, hogy úgy mondjam elsöpörte, hiszen a helyi Fidesz egy méretes zakót kapott.

A félegyházi eredmény kapcsán is igazolva látom a nyugalomra való törekvést, hiszen a városban a Fidesz vereségének is a döntő oka az volt, hogy az emberek maguk körül békét és nyugalmat szeretnének, jobban szeretnének élni, és nem akarnak háborús viszonyok között egy önkormányzatot látni. Kiskunfélegyházán az elmúlt négy évben folyamatos volt a vircsaft, a konfrontáció. Persze ennek kapcsán megjegyzem, hogy akik ezt a vircsaftot művelték, azok az első év után ugyanezt fogják csinálni, mert úgy gondolom, hogy az emberek jellemében a vircsaft az kódolva van. Én erre azt mondom, hogy a puding próbája az evés, majd meglátjuk, hogy ez az új vezetés mire megy.

Megyei szinten én azt látom az eredményekből, hogy a Fidesz semmilyen szinten pozíciót nem vesztett a 2010-es eredményekhez képest.

Kalocsa?

Igen. Nos, amíg Kiskunfélegyházát én egy jobboldali városnak tartom most már, ami nagyon rosszul esett az a kalocsai vereség, hiszen Kalocsát tulajdonképpen elvesztettük. A kalocsai eredmény elemzése még folyik. Egyelőre az látszik, hogy ez egy kifejezetten helyi probléma volt, hiszen úgy a parlamenti, mint ez EU-parlamenti választásokon, illetve az önkormányzati választáson a megyei listára leadott szavazatok alapján, Kalocsán is a Fidesz a legerősebb politikai párt.

Ebből a két város választási eredményeiből is számomra egyértelmű, hogy nincs olyan település a megyében, aminek a lakossága értékelné a konfrontációt. A nyugodt építkezést igen, de a politikai konfrontációt, azt nem. Így a jövőben a stratégiát Bács-Kiskun megyében is erre kell alapozni. Ki kell alakítani egy olyan konszenzusos politikát a helyi testületeknek a helyi polgármestereknek, amiben a települések érdekében tudnak politizálni.

Reményeim szerint három és fél évig nem lesznek választások, természetesen politikai jellegű ügyek biztosan lesznek, mert arra fel kell készülni, hogy az, ami ma Budapesten történik, az a megyei városokba is le fog gyűrűzni.

Az önkormányzati választások óta, korábban nem ismert társadalmi nyomás alá került a kormány, tud-e ilyen körülmények között értelmes munka folyni?

A lényeg, hogy minden energiát arra kell fordítani, hogy a rendelkezésre álló uniós pénzeket a legjobban hasznosítsuk. E téren lesz egy jelentős változás, hiszen a megyének egy kicsit csökken a szerepe az első elvárásokhoz képest, de azért továbbra is döntő befolyása lesz az uniós pénzek elosztásában.

Egyébként pedig szét kell választani ezt a felfokozott politikai helyzetet és a kormányzati munkát, hiszen május óta, amikor felállt az új kormány miközben volt két kampány, amiben a kormányzati szereplők is részt vettek, közben a parlament pontot tett az öt éve húzódó devizahitelek elszámolására. Persze mindent lehet bírálni, de március elseje magasságában fognak a kézzelfogható eredmények meglátszani. Ez egy rendkívül bonyolult eljárásnak tűnik, viszont azt látni kell, hogy az Európai Bíróság és a Kúria által kijelölt út az egy szűk mezsgye volt. Ennek eredményeként egy 25 százalékos törlesztő részlet csökkenés lesz márciustól.

Ennek kapcsán ma mindenki abba kapaszkodik, hogy napi árfolyamon lesz az elszámolás, de én a koromnál fogva tudom azt, hogy 18 éves koromban a shilling és a forint egy árfolyamon volt, amikor a német márkáért 7-8 forintot kellett adni. Ha megnézzük ma, hogy azóta az euróval összevetve hová jutottunk, akkor azt mondom, hogy tudva lévő dolog volt, hogy a legjobb üzlet devizában tartani a pénzünket. Ebből fakadóan a legrosszabb üzlet devizában eladósodni.

Nem túl regionális témakör, de ha már a kormány munkájáról esik szó meg kell állapítani, hogy az államadósság elleni „harcban” érdemi eredményt nem sikerült elérnie a kormánynak

2002-től 2010-ig minden évben 7-8 százalékos növekedés volt az államadósság területén. 2002-ben a GPD arányában olyan 45-%-os szinten adtuk át és 2010-ben 83 százalékon vettük át. Én óriási eredménynek tartom, hogy azt az évi 7-8 százalékos emelkedést megállítottuk, és most decemberre egy 4-5 százalékos csökkenést értünk el. Természetesen ezt is lehet támadni, hogy itt történtek pénzügyi manipulációk, de én azt gondolom, hogy az egy óriási dolog, hogy nem növekedett az államadósság.

Miközben a Fidesznek vannak nagyon is agilis fiatal politikusai, közben a netadó ellenes tüntetésből, de akár a drogtesztes ötletből is látszik, hogy jelentősen csökkent a népszerűsége a fiatalok körében. Lát-e arra esélyt, hogy ebben az egypártrendszeres hangulatban visszataláljon a Fidesz a fiatalokhoz?

(mosolyog) Én éltem az egypártrendszerben 45 évet, ezt a jelenlegi helyzetet azzal semmiképpen nem tartom összehasonlíthatónak. Az nem vitás, látva ezeket a tüntetéseket, és emlékezve a 2006-os tüntetésekre is, egyrészt egy minőségi különbség van, hiszen az államhatalmi szervek hagyták ezeket a tüntetéseket. Mindenki emlékszik rá, hogy 2006-ban szétverték. Nem tudom Goodfriend úr mit szólt volna ahhoz, ha azzal találja szembe magát, mint ami itt zajlott 2006-ban…

Ha az emberek kimennek az utcára, az azt jelenti, hogy valamit nem csinálunk jól. Mindegy, hogy ötezren, tízezren, vagy tizenötezren, valami nem működik jól. Az természetes, hogy kormányzati pozícióból sem lehet mindenki kedvére tenni, de látva mondjuk a netadó elleni elemi felháborodást én nagy dolognak tartom, hogy egy kétharmados politikai erő képes a hülyeségből visszajönni.

Én emlékszem 2010 előtt hány politikus panaszkodott, hogy a fiatalok nem vesznek részt a politikában. Most pedig a miniszterelnök úr is kijelentette, hogy nagyon-nagyon örül neki, hogy a fiatalok végre úgy állnak ki magukért, mint anno a Fidesz első magja tette azt. Mindez azt mutatja, hogy van egy pezsgő politikai élet az országban.

…és akkor most arra áll be az ország, hogy miközben megy ez az ötletelés kormányzati szinten, azokból azt vonják vissza, ami ellen elemi felháborodás lesz?

Én ezt nem nevezném ötletelésnek! Ha távolabbról indulunk, akkor emlékszik mindenki, hogy a Fidesz európai képviselőcsoportja nem szavazta meg a Jean-Claude Juncker kinevezését, és miniszterelnök úr pár ország vezetőjével közösen nem javasolta a kinevezést. Majd a kinevezés után egy hónappal kiderül, hogy Luxemburg milyen szerepet játszott/ játszik az európai adózási kultúrában.

Említhetem továbbá, hogy senki sem gondolta korábban komolyan, hogy meg lehet regulázni egy multinacionális kereskedelmi láncot, aki igaz, hogy 500 milliárdos forgalmat bonyolít, de mégis csak 5 millió forint nyereségadót fizet.

Ezekből látszik, hogy az az adóelkerülési technika egy nagy európai, vagy akár nevezhetném világméretű összjátéknak is. Mi ezekbe az ügyekbe bele mertünk állni. Most pedig elfogadtunk egy olyan költségvetést, ami az uniós elvárásokat teljesíti és végighallgatva az ellenzéki pártok felszólalásait, azt kell, hogy mondjam, hogy igazán komoly fogást nem találtak ezen a költségvetésen.

Kívülről nézve úgy látszik, hogy a kormány feleslegesen árt magának az ilyen drogtesztes előterjesztésekkel

A 12-18 éves korosztály számára a drogteszt bevetése kapcsán a saját élményeimről tudok beszámolni. Én a kiskunhalasi Szilády Áron református Gimnáziumba jártam, almamáterként tekintek rá, amely gimnáziumnak 400 éves múltja van. Azt mondtuk, hogy ha a feleségemnek és nekem jó volt az a gimnázium, akkor jó kell, hogy legyen az én két gyerekemnek is. Nekem is megütötte az ingerküszöböm, amikor azt láttam a minap a híradóban, hogy az én almamáteremben 15 éve zajlik drogteszt, szülői felügyelet mellett. Meg kell mondanom, hogy rendkívül büszke voltam magamra, hogy én is oda jártam.

Pontosan emlékszem, hogy amikor oda jártam nekem rendkívül nem tetszett, diákként fel voltam háborodva, hogy sapkát kellett hordani, meg nem lehetett cigarettázni, hasonlóan, ahogyan most a fiatalok fel vannak háborodva a drogteszt vagy a netadó ellen. Miközben sorban kaptam az osztályfőnöki intéseket el kell mondanom, hogy egy nagyon jó nevelést kaptam.

A saját gyerekeimet abban a bizonyos kritikus időszakban, 15-19 éves koruk között én elvittem a diszkóba és hajnalban értük is mentem, hogy lássam, hogy hogyan jönnek ki onnan. Tudom, nem mindeninek van erre lehetősége, de szerintem mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük azokat a tragédiákat, amikről nap, mint nap olvashatunk a rendőrségi jelentésekben.

Látjuk és többnyire értjük, hogy a Fidesz beleáll akár évtizedes tabukba, küzd és sok esetben utólag igazolódik is a kormányzati szándék, mégis 2014 egy rendkívül vegzált év volt, 2015-ben is ennek a folytatására kell számítanunk?

Én azt gondolom, hogy egy abszolút békésebb időszak jön, természetesen a külső folyamatokat nem tudjuk kikerülni, de abban biztos vagyok, hogy kétfrontos harcot nem fogunk folytatni az elkövetkezendő egy évben. Például Veszprémnek nincs akkora jelentősége, mint amit az ellenzék tulajdonít neki. Én biztos vagyok benne, hogy legfeljebb egy-két dologban jöhet egy nagy kétharmados döntés, amihez ha nem lesz meg a nagy kétharmad, akkor nem csináljuk meg.

Megjegyzem, hogy ismerőseim is kérdezik, hogy nem vagyunk-e felháborodva a tüntetéseken. Nem vagyunk. Én azt látom, hogy az ellenzék és az ellenzéken kívüli erő teszi a dolgát, a demokrácia már csak ilyen. Ha bárki belegondol, hogy a Fidesz hány programot hajtott végre 2002-től 2010-ig akkor látható, hogy mi sem ültünk nyugodtan ellenzékben. Ez erről szól, az ellenzék nyerni akar a kormányoldal meg akarja tartani a hatalmát. Azokat a kijelentéseket, hogy a Fidesz diktatúrát akar, nem tudom értelmezni, mert mi úgy éljük meg, hogy az ellenzéknek ez a dolga.

Bács-Kiskun megye jó húsz éve minimum a gazdaságról a fejlődésről és az élni akarásról szól. Mint a kormánypárt regionális pártigazgatója mit mond a megyei vállalkozóknak?

Amit a polgármestereknek, üljenek le egy csendes helységbe, nézzenek bele egy üres sarokba és kezdjenek el gondolkodni, hogy miként lehet ezekből az uniós pénzekből minél többet idehozni ebbe a megyébe. Ez a legfontosabb dolgunk a következő években, hiszen itt van egy olyan innovatív vállalkozói réteg, ami az ország kevés megyéjében van.

Oltyán József