2024.04.26, Péntek

Ablakcsere, kazán, hűtő – így kaphat rá pénzt

2014.09.18. 18:34

A pályázatok csak hétfőtől indulnak, de már megvannak a főbb feltételek. Vagyis hogy ki mire, mennyi támogatást igényelhet.

Hirdetés

Fűtéskorszerűsítés 
Erre acélra az NFM 1 milliárd forintot szán, amiből az elavult kazánok cseréjét, a lakások fűtésének korszerűsítését támogatja. A magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek ehhez 40 százalékos támogatást kérhetnek, de pályázatonként és lakásonként maximálisan bruttó 650 ezer forintot lehet elnyerni. 
A kazáncsere utófinanszírozott, azaz csak akkor fizetik ki a támogatást, ha a korszerűsítés már megtörtént. A kiírás, mint már jeleztük, szeptember 22-én, hétfőn jelenik meg az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv oldalán. 
Hűtők és fagyasztók cseréje 
Ezt a projektet 627,1 millió forinttal támogatja az NFM és nyugdíjas, valamint nagycsaládos magánszemélyek pályázhatnak majd. Az elérhető támogatás a gépek beszerzési árának 50 százaléka, az A+ energiaosztályú készülékekre maximum 25 ezer forint, az A++ és A+++ gépekre legfeljebb 35 ezer forint lehet. Ez a támogatás viszont nem utó-finanszírozott, ami azt jelenti, hogy a megkapott támogatói okirattal a vásárláskor azonnal érvényesíthető.  A lap megjegyzi, hogy bár egy korábbi NFM-es prezentáció szövege a hűtőket és a fagyasztókat említette, az illusztrációként betett képen viszont tévék és mosógépek is látszottak. De a legfrissebb tájékoztatás szerint valóban csak a hűtő- és fagyasztógépek cseréjét támogatják. A hűtőpályázat meghirdetésére szeptember 25-én kerül sor, és ezt követően 30 nap múlva nyílik meg a pályázat. Tehát nem 30 napig lesz nyitva, hanem akkor indul. Tájékozódni szintén az ÉMI oldalán lehet. 
Ablakcsere 
Erre a célra szánja a legnagyobb összeget a minisztérium, 1,1 milliárd forintot. Úgy tudni, a megítélhető támogatás legfeljebb bruttó 520 ezer forint lehet pályázatonként, a kazámcseréhez hasonlóan utófinanszírozási rendszerben. Az ablakcsere pályázati kiírása szeptember 29-én jelenik majd meg (lásd: ÉMI). 
A lap úgy tudja, a pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatja be az a természetes személy, aki a megvalósítás helyszínéül szolgáló ingatlan - tulajdoni lapon szereplő - tulajdonosa és ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik a magyarorszag.hu-n.
fn.hir24.hu