2024.04.26, Péntek

Figyelem! Durva kampányidőszak kezdődik Bács-Kiskunban is!

2014.03.25. 08:40

(Kép: Szombaton a kecskeméti piac könyvárusa tudta mi kell a népnek!)A múlt hét végén elkezdődött a 2014-es parlamenti választási kampány legdurvább időszaka. Az utolsó két hét a nevük elhallgatását kérő Bács-Kiskun megyei szakértők szerint méltatlanul gusztustalan témák feldobásával fog eltelni.

Hirdetés

Sok szennyes kerül ki a következő napokban a választási kampány hevében, de mielőtt el nem éri a hülyeség a plafont érdemes higgadtan áttekinteni, hogy mi is a helyzet Bács-Kiskunban:


1-es körzet

Láthatóan az ellenzék nem tudja lenyelni azt a békát, hogy a megyei Fidesz-KDNP nem engedett a párt országos nyomásának abban, hogy a megyehatár túloldaláról származó Budai Gyula indulhasson a körzetben, hanem a korábbi választásokhoz hasonlóan konzekvensen egy megyebeli ifjú jogász kapott lehetőséget Salacz László személyében. A problémát eszkalálja, hogy pont ebben a körzetben indul az MSZP megyei elnöke Király József is, aki már sokadszor fut neki a különböző politikai kampányoknak.

Salaczról az ellenzék eddig egy igen aljas hiedelmet tudott egyedül előszedni, miszerint 14 évvel ezelőtt egy büntető ügyben, mint védő ellen az ügyészség állítólag eljárt vele szemben, majd ejtette a vádat. Királyról pedig várhatóan a régi nóta kerül fel a Fidesz-KDNP lemezjátszójára, miszerint a kecskeméti Cifrapalota kivitelezési munkálatait párttársának Balogh Lászlónak köszönheti, aki a megbízás idején a megyei közgyűlés elnöke volt. Ahogyan Salacz esetében kijelenthető, hogy nincs ügy, Király esetében pedig kijelenthető, hogy garancia időn belül a tulajdonos nem jelzett problémát a híres kecskeméti palotával kapcsolatban, így láthatóan a felek nem találtak eddig érdemi fogást egymáson. Az aljasság tekintetében viszont eddig az ellenzék viszi a pálmát.

Ebben a körzetben meg kell említeni Gyöngyösi Mártont, a 2010-ben Bács-Kiskun megyei listán a parlamentbe kerülő és ott igen jelentős hírnevet szerző Jobbik-os jelöltet, akit sajnos a saját pártja sem fogad el csont nélkül, hiszen felmenői az átkosban a külügyben dolgoztak és ebből fakadóan sok sanda gyanúsításnak az áldozata ez a hórihorgas képviselő.

(1. Felsőlajos 2. Fülöpháza 3. Kecskemét választókerülethez tartozó részének határa: Az 52-es országút városhatáron való belépésétõl a városhatár (az óramutató járásával megegyezõ irányban) a Vacsi közig, a Vacsi köz páros oldala a Mikszáth Kálmán körútig, a Mikszáth Kálmán körút páratlan oldala a 49. számtól az izraelita temetõ sarkáig, az izraelita temetõ határa a Budai útig, a Budai út mindkét oldala a Mátyás térig, a Mátyás tér (valamennyi házszáma), a Jókai utca páros oldala, a Koháry István krt (valamennyi házszáma) végig, a Szabadság tér Sétáló utca, a Kossuth tér (valamennyi házszáma), a Deák Ferenc tér (valamennyi házszáma), a Petõfi Sándor utca páratlan oldala a Kõhid utcáig, a Kiskert tér és a Kõhíd utca páratlan oldala végig, a Nyíri út páratlan oldala a III. Béla körútig, a III. Béla körút (valamennyi házszáma) végig, az Északi körút (valamennyi házszáma) a Dunaföldvári (52-es) útig, az 52-es út a városhatárig terjedõ szakaszok által körbezárt terület. 4. Kerekegyháza 5. Kunadacs 6. Kunbaracs 7. Kunpeszér 8. Kunszentmiklós 9. Ladánybene 10. Lajosmizse 11. Szabadszállás 12. Szalkszentmárton 13. Tass)

2-es körzet

Hát ez bájos. Elmondható, hogy a korábbi kórházigazgató és a korábbi csinos ápolónő viaskodásának lehetünk szemtanúi. Hihetetlen elszántságra lehet szüksége a legalább egy kilométer hosszúságú lábakon közlekedő Laskovics Diánának az Összefogás jelöltjének, hiszen Zombor Gábor személyében talán az ország legsikeresebb városvezetőjét hívta tetemre az idei választáson. Láthatóan személyeskedés nincs közöttük (eddig), ami mindenesetre felemelő, de Diána helyett a pártja jelenik meg a lejárató kampánnyal, amiket Zombor kb félórás csúszásokkal egyértelműen rendre tisztáz. A pragmatikus polgármester egyelőre védekező állásban követi az eseményeket, de félő, hogy a megye sikerembere mögött hamarosan fellép a pártja is, hiszen Zombor Gábor a Bács-Kiskun megyei Fidesz-KDNP zászlóshajója marketinges nyelven fogalmazva.

1. Ballószög 2. Helvécia 3. Kecskemét választókerülethez tartozó részének határa: A városhatár a Vacsi köz végétõl (az óramutató járásával megegyezõ irányban) az 52-es országút városhatáron való belépéséig, az 52-es út, a Dunaföldvári út páros oldala az Északi körútig, az Északi körút (házszámok nélkül), a III. Béla körút (házszámok nélkül) végig, a Nyíri út páros oldala a Mária körútig, a Kõhíd utca páros oldala, a Kiskert tér (házszámok nélkül), a Petõfi Sándor utca páros oldala, a Deák Ferenc tér (házszámok nélkül), a Kossuth tér (házszámok nélkül), a Szabadság tér Sétáló utca, a Koháry István krt (házszámok nélkül), a Jókai utca páratlan oldala, a Mátyás tér (házszámok nélkül), a Budai út (házszámok nélkül) az Akadémia körútig, az izraelita temetõ határa, a Mikszáth Kálmán körút (páros oldal a 48-as számig) a Vacsi közig, a Vacsi köz páratlan oldala a városhatárig terjedõ szakaszok által körbezárt terület. 4. Szentkirály 5. Tiszakécske 6. Városföld

3-as körzet

Font Sándorral szemben az ellenzék egy idetévedt értelmiségit indított, amely rangadónak a kimenetele finoman fogalmazva is lejtős, hiszen Font Sándor fiatal kora ellenére egy parlamenter matuzsálemnek számít, hiszen 1998-óta tagja a tisztelt háznak, és több ciklus óta a parlament mezőgazdasági bizottságénak az elnöke – nem mellesleg a hazai Pálinka Törvényt ő jegyzi.  Nem mellesleg az MDF-ből átlépő képviselő híres arról a Fidesz-ben, hogy az országban több ciklus óta a legnagyobb arányban nyeri a parlamenti választásokat!

Vele szemben a kimondhatatlan nevű Neidermüller Pétert indítja az Összefogás2014, akiről úgyszólván senki sem tud semmit, csak azt, hogy furán néz ki és híresen be van ágyazódva a baloldali értelmiségi gondolatgyárba a Galamus csoportba, hiszen annak az alapítója is. Neidermüller a múlt héten vált először nevetségessé Kalocsán azzal, hogy azzal egy időben amikor a Szabó Erika államtitkár felavatott egy új Kormányablakot Kalocsán, a városháza melletti téren Mesterházy Attila társaságában „véletlen” erődemonstrációt rendezett MSZP-s zászlókkal és egyebekkel.

A kalocsai körzetben izgalmas még, hogy a Bács-Kiskunban vérszegény Jobbik megyei elnöke is itt kíván mandátumot szerezni. Tudni kell, hogy Bács-Kiskun megyében a Jobbiknak az önkrományzatokban nincs érdemi jelenléte, Kecskeméten még alapszervezete sincs a sokszor lenácizott radikális pártnak. Mégis Suhajda Krisztián, mint az ország első borászatának a kiskőrösi Boranalnak az egyik örököse közismert és amekkora mázlista a Jobbik, annak ellenére, hogy évek óta végtére is nem tettek semmit listán Krisztián is esélyes a következő parlamenti mandátumra.

1. Akasztó 2. Apostag 3. Bátya 4. Csengőd 5. Drágszél 6. Dunaegyháza 7. Dunapataj 8. Dunaszentbenedek  9. Dunatetétlen 10. Dunavecse 11. Foktő 12. Géderlak 13. Harta 14. Homokmégy 15. Kalocsa 16. Kaskantyú 17. Kiskőrös 18. Miske 19. Ordas 20. Öregcsertő 21. Páhi 22. Solt 23. Soltszentimre 24. Soltvadkert 25. Szakmar 26. Tabdi 27. Újsolt 28. Újtelek 29. Uszód

4-es körzet

Itt a nagyok csapnak össze, hiszen Lezsák Sándor a parlament alelnökével szemben az MSZP híres kritikusát Garai István indítja az összefogás. Rózsa Sándor földjén túl sokat nem változtak a viszonyok az elmúlt évszázadokban a viaskodást illetően. Ütnek és viszont, majd isznak egyet. A körzetről annyi látható, hogy miközben Sanyi-bácsi komótosan rója az 1994-ben először megszerzett mandátumának a választási kampányát az idén is, közben Garai doktor csendben egyetért pártjával. Garai sokáig az Összefogás eseményein sem jelent meg, önálló nyilatkozata még ma sincs, így vélhetően a szintúgy 1994-óta parlamenteri  tagságot nyerő (1998-2002- között kihagyott egy ciklust) a megye legsikeresebb baloldali képviselője már nem bízik a saját és pártja sikerében.

1. Ágasegyháza 2. Bócsa 3. Bugac 4. Bugacpusztaháza 5. Csólyospálos 6. Fülöpjakab 7. Fülöpszállás 8. Gátér 9. Izsák 10. Jakabszállás 11. Jászszentlászló 12. Kiskunfélegyháza 13. Kiskunmajsa 14. Kömpöc 15. Kunszállás 16. Lakitelek 17. Móricgát 18. Nyárlőrinc 19. Orgovány 20. Pálmonostora 21. Petőfiszállás 22. Szank 23. Tiszaalpár 24. Tiszaug

5-ös körzet

Hát ez már röhej. Ebbe a körzetbe száműzte a bajai videó botrány után az MSZP a botrányos szóvivőjét Török Zsoltot, aki a rossznyelvek szerint először GPS segítségével találta meg Kiskunhalast a térképen. Ráadásul, ha a vert helyzet nem lett volna elég a híresen baloldali városban, Zuschlag János a „megtorló” végkép elintézte a kiskunhalasiak előtt a baloldalt.

Természetesen a megyei híres jánoshalmi almatermelő Bányai Gábor, aki két ciklus óta tagja a parlamentnek 2006-óta töltötte be a megyei közgyűlés elnöki székét, és a munkájáról elég annyit mondani, hogy kivéreztetett megyei önkormányzatok közül a Bács-Kiskun megyeiről a FIDESZ-KDNP vezetése is kijelentette, hogy azzal egy rendkívül jó üzletet kötött az állam a konszolidációval, azaz jóval nagyobb vagyon lett az államé, mint a működő szervezet terhei voltak.

Török láthatóan nem is talál fogást elismert várvédővel szemben, aki alig negyven éves, sikeres, több gyermek édesapja, és kifejezetten híres arról, hogy nem a konfliktusokat keresi, hanem a megoldásokat. Sokak szerint vele valósulhatna meg a híresen baloldali Kiskunhalason a paradigma váltás, miszerint végre egy jó időszak következhetne a bizonytalanság után.

1. Bácsalmás 2. Bácsszőlős 3. Balotaszállás 4. Borota 5. Császártöltés 6. Csikéria 7. Hajós 8. Harkakötöny 9. Imrehegy 10. Jánoshalma 11. Kecel 12. Kelebia 13. Kéleshalom 14. Kiskunhalas 15. Kisszállás 16. Kunbaja 17. Kunfehértó 18. Mélykút 19. Pirtó 20. Tataháza 21. Tázlár 22. Tompa 23. Zsana

és Baja, a 6-os

Itt, ha lehet azt mondani, nem babra megy a játék. Az ellenzék szinte az összes energiáját ebbe a körzetbe összpontosítja. Bajnai Gordon szülő városában, bár nagyon sokan emlékeznek az édesapja cselekedeteire, a korábbi miniszterelnök egy a kecskemétihez hasonló, bár korban előtte járó csinos riporternőt jelölt Teket Melinda személyében, akivel a Facebook-ra kitett hírek alapján lassan süt-főz takarít is együtt. Naná, hogy Együtt!

A 2013-as őszi bajai időközi választás a hazai választási kampányok egyik ikonjává, soha nem felejthető történetévé vált, amit ugyan megnyert a jobboldal, de nagyon jelentős veszteséget könyvelhetett el.

A bajai térségről elmondható, hogy a délszláv háború óta igazán még ma sem tért magához. Bár Zsigó Róbert Baja polgármestere vaskézzel irányítja bizonytalan térségét, az ellenzékben lassan nem lesz olyan tanyasi jelölt sem, aki ne tudna a kortes beszédében valami rosszat mondani Zsigó Róbertről. Így Zsigó, mint a Fidesz egyik szóvivője egyelőre a kampányban könnyen támadható, - mint legutóbb, hogy hol számolt el a hatalmas teljesítményű politikus költségeket. Mégis Baját Zsigó nagy valószínűséggel hozni fogja a Fidesz-KDNP számára, hiszen a napi többszörös megjelenése az országos sajtóban, mint szóvivő hatalmas ismertséget okoz számára és Baján azért pontosan tudja mindenki, hogy Zsigó Róbert egy hős a családapai szerepében, amivel ráadásul nem is büszkélkedik sehol.

1. Bácsbokod 2. Bácsborsód 3. Bácsszentgyörgy  4. Baja 5. Bátmonostor 6. Csátalja 7. Csávoly 8. Dávod 9. Dunafalva 10. Dusnok 11. Érsekcsanád 12. Érsekhalma 13. Fajsz 14. Felsőszentiván 15. Gara 16. Hercegszántó
17. Katymár 18. Madaras 19. Mátételke 20. Nagybaracska 21. Nemesnádudvar 22. Rém 23. Sükösd 24.  Szeremle 25. Vaskút

Bácsmegye.hu jósda jelenti:

Bács-Kiskun megyében várhatóan döntő jobboldali választási győzelem lesz 2014-április 6-án, hacsak a jobboldali szavazók el nem hiszik, hogy ez a választás egy lefutott meccs és nem mennek el szavazni. Hiszen amíg a hosszú és nyilvános viszálykodás után, a baloldal nevét sem tudják pontosan a szavazók, és a mai napig tart a hatalmi színészkedés, miszerint papíron Mesterházy a főnök, de mindenki látja, hogy Gyurcsány, Zuschlag szavaival élve „szívatja” az Összefogás 2014 tagjait, mindezzel szinte kínosan nevetségessé teszik önmagukat.

Amíg viszont az ellenzék tényleg szó szerint veszekszik egy még nem szerzett koncon, közben a FIDESZ-KDNP gyárakat, kórházat, utakat, buszkonvojokat ad át, újít fel, hoz létre a megyében úgy, hogy mára egyetlen önkormányzatnak sincs egy fillér adóssága sem…  Ráadásul, amíg az ellenzéki összefogásban akár egy sajtótájékoztatón is elhatárolódnak egymástól a láthatóan összekényszerült felek, addig a Fidesz mögött a  hatalmas bázisként a Bács-Kiskun megyei KDNP szorgos hangyamunkával közvetíti a keresztényi elveket, mint a pártszövetség erkölcsi biztosítéka.


Oltyán József