2024.04.27, Szombat

Malenkij robottal szembesülnek a diákok

2016.10.19. 11:58

A kiskunhalasi járás minden településére eljut a malenkij robot nemzetközi, magyarországi és kiskunhalasi vonatkozásait bemutató tárlat.

Hirdetés

"1945. január havában eljöttek értem, hogy menjek a községházára segíteni, dolgozni. Egy félóra múlva közölték, hogy 2 hétre megyünk cukorrépát ásni, üzenjünk haza, hozzanak 2 hétre ennivalót, dunnát, párnát, ruhaneműt, meleg holmit, jó lesz egy kis élelem az útra. Hát erre teljes felháborodás volt. Fél óra múlva a szegény édesanyám 3 zsák holmival megjelent az ajtó előtt, de már csak a vasrácson át tudtunk beszélgetni, egymáshoz sem engedtek. Úgy bántak velünk, mintha valami bűnözők lettünk volna." - szól az egyik visszaemlékezés az elhurcoltak tragédiájáról.

 

2016 őszétől iskolákba viszik el a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület szervezésében  a tárlatot, amelyben a malenkij robot nemzetközi, magyarországi és kiskunhalasi vonatkozásait ismerhetik meg. A kelebiai Farkas László Általános Iskolában hétfőn nyílt meg a kiállítás, miután már járt Balotaszálláson és Harkakötönyben. 

 

 

A kiállításon tablókon keresztül mutatják be a malenkij robot eddig feltárt adatait, eseményeit. Térképek, visszaemlékezések, történelmi tények mentén kap mindenki pontos tudást arról, mi történt a meghurcoltakkal. Az áldozatok emléke előtt is tisztelegni kívánnak a tárlattal.  

 
A programsorozat a "Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve" részeként valósul meg. A vándorkiállítás 2017 februárjáig utazik a Kiskunhalasi Járásban. Eljut még a következő településekre is: Kiskunhalas, Kisszállás, Kunfehértó, Pirtó, Tompa, Zsana. 

KiskunhalaskiállításPásztortűz Egyesületgulágmalenkij robot