2024.04.26, Péntek

Amerikai-magyar közös légierős képzések az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison

http://www.mh59.hu

2018.09.27. 16:03

A mentorprogram során megszerzett ismeretanyag és a közösen végrehajtott feladatok előkészítik és segítik az amerikai légierővel, valamint a környező NATO tagállamok légierőivel való együttműködést és a közös, gördülékeny feladatvégrehajtásra való felkészülést.

Hirdetés

Amerikai légierős MTT (Mobile Training Team) mobil kiképző csoport tartott kihelyezett képzést a kecskeméti Repülőbázison.
Az amerikai-magyar közös légierős képzés fő célja az interoperabilitás növelése és a partnerségi viszony elmélyítése.

A képzés hat időpontban, hat témakört érintve, a Magyar Honvédség három katonai repterén, valamint Veszprémben az MH LVIK –ben zajlik 2018. augusztus 27. és szeptember 28. között. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison négy tárgykörben osztották meg ismereteiket és tapasztalataikat az amerikai oktatók. A magyar, lett, horvát, észt, lengyel és szlovén légierős szakállomány elméletben és gyakorlatban is elsajátította az általános repülőtéri vészhelyzeti eljárásrendet, különös tekintettel az F16 típus hydrazinnal kapcsolatos eljárásaira (Flight-line Emergency Procedures and Hydrazine familiarization). Ismereteket szereztek az „Airfield Management” feladatrendszeréről, ami tulajdonképpen összefogja a repülőterek üzemeltetéséhez és működtetéséhez szükséges összes szolgálat és szolgáltatás felügyeletét. A mentoráltak lehetőséget kaptak, hogy megismerjék és gyakorlatban is elsajátítsák a szállító repülőgépek rakodásának szabályait normál és veszélyes szállítmányok vonatkozásában az US és NATO szabványoknak megfelelően. (Cargo Load Handling familiarization). A Kecskeméten zajló képzéseket a Repülőbázis részéről Banka László alezredes, a kecskeméti repülőbázis Repülő Harcbiztosító és Üzemeltető Zászlóalj parancsnoka koordinálta, míg az Amerikai Nagykövetség Védelmi Együttműködési Osztályát, (ODC - Office of Defence Cooperation) Matthew Blackburn százados képviselte.

 

A tanfolyam oktatóinak egy része a Ramsteinbe települt USAFE 435. Gyorsreagálású Század Légierő Tanácsadói Csoport (United States Air Forces in Europe, 435th Contingency Response Squadron, Air Advisor Flight) tagjai voltak. A kiképzők nagy tapasztalattal rendelkező, képzett szakemberek, akiknek a legfőbb feladata, hogy a partneri együttműködés kialakítását mentorprogramokkal támogassák. (M2M - Military-to-Military és MTT - Mobile Training Team rendezvények) A kiképzést az Ohio Légi Nemzeti Gárda (OANG) szakemberei is segítették oktatóként. Az OANG és Magyarország között kialakított partnerségi viszony fontosságát hangsúlyozva, John Harris vezérőrnagy, az OANG parancsnok helyettese hivatalos úton, Magyarországon tartózkodik. E látogatás keretein belül, tiszteletét tette Kecskeméten az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison is és köszöntötte a program résztvevőit. A tizennégy fős delegációt, 2018. szeptember 18-án, Kecskeméten, Ugrik Csaba dandártábornok, bázisparancsnok és Sáfár Albert dandártábornok, az Összhaderőnemi Parancsnokság Légierőhaderőnem főnöke fogadta. 
A közös képzés utolsó fázisa egybe esik a „Lion Effort 2018” többnemzeti repülőharcászati gyakorlattal, amit idén az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis szervez. Így, a Veszprémben és Kecskeméten folyó, légvédelmi irányítók továbbképzésén (Multinational GCI mentorship) megszerezett ismeretanyagot a mentoráltak valós repülések során gyakorolhatják majd.

Forrás: www.mh59.huSzöveg: Török Nikolett ka.
 

KecskemétKecskemétMH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázislégierős képzés